Dragan Velikić - dobitnik  NIN-ove književne nagrade u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 24.Feb.2016, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Velikić - dobitnik NIN-ove književne nagrade u Nišu

Susret sa Velikićem  u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” biće prilika da se bolje upoznamo sa njegovim dosadašnjim radom. Povod za gostovanje je pre svega predstavljanje romana „Islednik”, za koji je nagrađen NIN-vom nagradom kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2015. godini.
Tu odluku doneo je žiri koji su činili  Božo Koprivica, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Tamara Krstić i Zoran Paunović. Žiri smatra da je ovaj roman „sugestivno i slojevito >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati”.
U emocionalno ispovednom pripovednom tonu junaka koji ponire u sebe, preispitujući svoj odnos sa majkom, stalnim evociranjem uspomena iz prošlosti, Velikić, stilski briljantno, uspeva da zahvati i širi kontekst, specifičnu, prepoznatljivu atmosferu konkretnog vremena, vešto kombinujući istorijski fon sa ljudskim udesom i stvarajući tako pripovedno tkanje koje jedino prava literatura ume da iznedri, navodi se u najavi pred druženje sa Velikićem u niškoj "Narodnoj biblioteci".

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.