Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 17:06

Dokumentarni film o Bubnju i antifašističkom nasleđu večeras u Nišu

U susret obeležavanja dana proboja logora na Crvenom Krstu, večeras će u prostorijama Zeleno-levog fronta u Dušanovoj ulici u Nišu od 19 sati biće prikazan dvodelni dokumentarni film o spomeniku na Bubnju Priča o slobodi Vladimira Đorđevića. Nakon filma publika će moći da o antifašističkom nasleđu Niša razgovara sa samim rediteljem.

FIlm Priča o sobodi koji je snimnjen pre 8 godina bio je deo strategije da se vrati pažnja javnosti na spomeničko nasleđe >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << anifašističke borbe i vrednosti antifašizma, kaže reditelj Đorđević i dodaje da je u Nišu postojao vidljiv problem fašističkih poruka koje su ispisivane na spomenicima.

Taj odnos u poslednjoj dekadi, ali ni od kraja 90-ih bio onakav kakav bi trebalo da bude. Dolazilo je do promene i drugačije percepcije nasleđa antifašističke borbe i nasleđa Drugog svetskog rata. Mi u Srbiji imamo konstantno taj jedan izazov i problem tog istorijskog pomirenja, kome se vrlo često deklarativno teži u društvu - ističe Vladimir Đorđević.

Istorijsko pomirenje o kome se često priča, prema mišljenju Vladimira česta je šansa za revizijom istorije, istorijske faktografije, te dodaje da su rezultati daleko od građana a mnogo više u rukama političara.

Rezultat toga, kaže Đorđević, vodi ka tome da građani gube interesovanje za ove teme, kao i to da gube odnos i kontakt prema spomeničkom nasleđu i istoriji tog vremena.

Kao da smo se udaljili od svega toga i ne postoji više onaj odnos poštovanja i razumevanja tih istorijskih događaja i onoga što su nam Drugi svetski rat i anitfašistička borba ostavili u nasleđe, a to su sloboda, dostojanstvo i savremenost koju smo dobili nakon Drugog svetskog rata - zaključuje Đorđević.

Podsetimo, 12. februara 1942. godine oko 150 logoraša krenula su u bekstvo iz logora na Crvenom Krstu, dok se početkom decembra iste godine odigralo još jedno bekstvo. Ovaj put u slobodu nije prošao uspešno, ali jeste slavno, a logoraši su pokazali neverovatnu hrabrost.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.