Dileri u panici 100 kilograma droge bacili u kanalizaciju

Izvor: Blic, 01.Nov.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dileri u panici 100 kilograma droge bacili u kanalizaciju

Vojkan Stojičić, sin ubijenog policijskog generala Radovana Stojičića Badže, jedan je od preko 500 privedenih u akciji „Morava”, uperenoj protiv rasturača droge. Stojičić je, kako saznaje „Blic”, uhapšen u Nišu u stanu lokalnog dilera, a sumnjiči se za dilovanje droge u Novom Beogradu.

Posle subotnje akcije „Morava”, 93 osumnjičenih je zadržano u policiji, a protiv 71 biće pokrenuti sudski procesi.

- Akcija je bila uperena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv ulične mreže dilera, koji su prodavali drogu najmlađima u klubovima i kafićima, ali i ispred osnovnih škola i gimnazija. Stojičić se sumnjiči da drogu prodaje u Novom Beogradu, a uhapšen je u stanu jednog niškog narko-dilera, u kome je pronađena i droga - kaže izvor „Blica” blizak istrazi.

U policijskoj akciji privedeno je šest osoba za kojima su još ranije bile raspisane potrage. Policija je zaplenila više od 20 kilograma droge, 25 automobila - od kojih su četiri ukradena, 57 komada raznog oružja - od pištolja do vojnih automatskih puški, municiju, milion i 52.000 falsifikovanih dolara, 120.000 evra i 200.000 dinara.

Procenjuje se da je oko 100 kilograma droge završilo u kanalizaciji, budući da su dileri u panici pokušavali na sve načine da se oslobode dokaza.

- Policajci su često prilikom upada u stanove čuli zvuk vodokotlića. Poseban problem su predstavljala blindirana vrata stanova, koja se teže razvaljuju i daju vremena dilerima da unište drogu. Neki od osumnjičenih su gutali narkotike, ali bilo je slučajeva da ih zadrže u ustima pa su policajci morali da ih vade. To je bilo važno jer bez pronađene droge nema ni dokaza protiv dilera. Droga je bila namenjena najmlađima, pa je zato u akciji zaplenjeno najviše jeftinih narkotika poput marihuane, sintetičkih droga i heroina lošeg kvaliteta - kaže izvor „Blica”.

U akciji je učestvovalo 2.414 policajaca i 80 pripadnika Žandarmerije, koji su učestvovali u akcijama u kojima se očekivao otpor. Međutim, napadi na policajce su se dogodili upravo tamo gde nije bilo pripadnika Žandarmerije, kaže izvor „Blica”:

POGLEDAJTE GRAFIKU

- U Smederevu je došlo do koškanja sa dilerom u njegovom stanu, i tom prilikom je pukla kesa heroina, koji se rasuo po njemu i policajcima. U Čačku je diler udario policajca. On je inače otac jednog od ranjenih mladića u nedavnoj pucnjavi - navodi izvor „Blica”.

Ivica Dačić, ministar policije, izjavio je juče da je akcija „Morava” preventivni udar na dilersku mrežu.

- Cilj nije bila velika zaplena droge, ili veliki broj uhapšenih, već da se preseče distribucija narkotika do škola i kafića - rekao je Dačić.

Naš izvor kaže da u narednom periodu možemo da očekujemo još sličnih akcija i dodaje da je „Morava” pomogla da se do kraja razotkrije mreža uličnih dilera.

- Hteli smo da im pokažemo da znamo ko su i da će biti stalno na udaru. Sada smo došli do novih imena, a saznali smo i mesta gde se sve droga prodaje i gde se vrši primopredaja. Imaćemo i nove doušnike - kaže izvor „Blica” iz policije.

Profesor Goran Ilić sa Pravnog fakulteta u Beogradu objašnjava da će u krivičnim prijavama okrivljenima biti stavljeno na teret neovlašćena prodaja i stavljanje u promet opojnih droga za šta su zaprećene kazne od tri do 12 godina zatvora.

- Neki od okrivljenih, kod kojih je pronađena droga, verovatno će pokušati da se brane su je imali zbog sebe. Otežavajuća okolnost za okrivljenog biće ako je uhapšen pored škole ili mesta gde se skupljaju mladi, jer to znači da je droga bila namenjena deci - objašnjava profesor Ilić.

Nosio 2,5 kilograma heroina za Holandiju

Među uhapšenima u Novom Pazaru je i Dževad Alibašić (40) iz Suvog Dola kod Tutina, koga policija sumnjiči da spada u grupu „jačih” dilera, jer je ranije otkriven kada je pokušao da u Holandiju prenese 2,5 kilograma heroina. „Sada kod njega nije pronađena droga, već precizne vage za merenje i vozila. Prošle godine je sa porodicom krenuo u Holandiju i u RS je zaustavljen, jer je džip marke „mercedes” imao neuredne papire. Vozilo mu je oduzeto, nakon čega je Alibašić je na sve načine pokušavao da ga povrati. Za to je angažovao trojicu poznanika iz Holandije, a jednom od njih je priznao da je u filteru za vazduh sakriveno 2,5 kilograma heroina. Taj je sve ispričao holandskoj policiji”, kaže izvor „Blica”.

Kriminalni dosije Badžinog sina

Za Vojkanom Stojičićem je do sada raspisano nekoliko sudskih potraga zbog više krivičnih dela. Protiv njega se već vode postupci zbog trgovine drogom. Njegov otac Radovan Stojičić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, pod nerazjašnjenim okolnostima je ubijen 11. aprila 1997. Prema pisanjima medija, mlađi Stojičić bio je prilično osion. Dok mu je otac još bio živ, policija ga je zaustavila i utvrdila da vozi bez dozvole, na šta je on počeo da vređa policajce, preteći im ocem. Jedan policajac mu je udario šamar, zbog čega je prvo bio suspendovan, pa izbačen sa posla.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.