Deca u niškim vrtićima cele nedelje bez voća i povrća, iz Pčelice kažu zbog poštovanja zakona

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jul.2023, 09:32

Deca u niškim vrtićima cele nedelje bez voća i povrća, iz "Pčelice" kažu zbog poštovanja zakona

U najtoplijim danima ovog leta, kada lekari preporučuju da svakodnevno unosimo dosta voća i povrća, mališani u niškim vrtićima su cele nedelje za užinu dobijali đevrek, kukuruzni štapić i kolač, a uz ručak salate nije bilo. Roditelji su se požalili na to što hrana koja se daje najmlađima ni inače nije zdrava, ali da su posebno razočarani što u sezoni voća i povrća toga nije bilo na meniju. Iz Predškolske ustanove "Pčelice" odgovaraju da su morali da poštuju "imperativne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zakonske procedure u postupcima javnih nabavki", ali da će već sledeće nedelje u jelovniku biti voća i povrća.

Ovonedeljni jelovnik za mališane u vrtićima; foto: čitalac Namaz od margarina, kroasan, proja, kajmak, tunjevina, sa hlebom, mlekom i jogurtom, ali bez voća i žitarica - to su doručkovali mališani ove nedelje u niškim vrtićima. Voća nije bilo ni za užinu, već samo sok i keks, đevrek, kukuruzni štapić i kolač sa keksom, a ručali su standardno pasulj, pileći ajmokac, gulaš sa junećim mesom, pilav, špagete sa mlevenim mesom, ali sve to bez priloga i sveže salate.

Na to šta najmlađi jedu dok su u obdaništu roditelji su se i ranije žalili, posebno zato što im se serviraju mesne prerađevine, ali su tokom ove nedelje bili ogorčeni što u jelovniku ni za jedan obrok nije bilo voća i povrća.

Sramota je da deci u sezoni voća ne daju za užinu voće, već samo keks i kolač! Takođe treba obratiti pažnju i na druge obroke, za doručak bi mogli spremati deci zdravije obroke. Deca se u toj dobi najviše razvijaju i potreban im je unos veće količine svežeg voća i povrća, a sramno je čime ih hrane! Najlakše je da im namažu paštetu, ili neki drugi namaz, ili da im daju viršle i salame - pišu između ostalog roditelji.

Roditelji se i inače žale na hranu, ali su posebno sada ogorčeni jer nije bilo ni voća ni povrća; foto: PU "Pčelica" U drugim gradovima na jugu Srbije su u vrtićima ove nedelje na meniju bile salate uz svaki ručak, kao i sveže voće poput banana, jagoda, jabuka, trešanja i lubenica.

Međutim, deca u Nišu su u najtoplijim danima ostala bez najvažnijih namirnica, pa su novinari Južnih vesti pitali nadležne u PU "Pčelica" zašto, da li je to inače praksa i kada roditelji mogu da očekuju da će se voće i povrće naći na meniju.

Zbog poštovanja Zakona i imperativne zakonske procedure u postupcima javnih nabavki, voće i povrće će biti u jelovniku dece već od sledeće nedelje. Naglašavamo da je prethodni dobavljač otkazao ugovor zbog finansijskih problema, a da se postupak javne nabavke mora sprovesti u skladu sa odredbama Zakona i rokovima koji su propisani - odgovorili su iz "Pčelice".

Iako su ugovori dodeljeni još 4. jula, a rok isporuke je od jednog do dva dana, deca su ostala bez voća i povrća; foto: printskrin Ostaje ipak nejasno o kojoj javnoj nabavci je reč, jer je poslednja javno dostupna raspisana još 18. maja, a iz "Pčelice" su tražili "namirnice za pripremanje obroka za decu u vrtićima" i u okviru nje - sveža konzumna jaja, zamrznuto voće i povrće, konzervirano voće i povrće, sveže povrće, začine i dodatke jelima, med, domaće voće i masnoće.

Kako se navodi u odluci - 4. jula je dodeljen ugovor o nabavci pomenutih namirnica, sa rokom isporuke od jednog do dva dana.

Nabavka na kraju koštala oko 30 miliona dinara; foto: printskrin

Zato ostaje nejasno zašto sveže voće i povrće, koje je naručeno i odluka o tome je doneta još pre desetak dana, nije bilo na meniju ove nedelje u niškim vrtićima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.