Izvor: B92, 09.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da Vinči u Nišu

Niš -- Izložba "Leonardovi kodeksi i mašine" otvorena u galeriji Fabrike duvana u Nišu, izloženo je 65 modela koje su italijanski majstori napravili po skicama i crtežima Leonarda da Vinčija.

Niš je prvi grad u svetu u kojem je izloženo toliko Da Vinčijevih pronalazaka. Na izložbi se mogu videti modeli prvih helikoptera koji su napravljeni tek nekoliko vekova kasnije, zatim aeroplana, topa, bicikla, mašine za šifrovanje. Ove eksponate je pre 15 godina počeo iz hobija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pravi Đani Tarkajni iz Firence. Do sada su stekli svetsku slavu.

"Bilo je veoma teško, jer kod pojedinih nacrta nisu se uklapale sve mere, tako da smo morali da okrećemo stranice unapred da bismo našli odgovarajući sklop i prave mere, po kojima je kasnije bilo moguće izrađivati modele. Na primer, model tenka mi je omiljen jer je najveći i najkompleksniji", rekao je Tarkajni.

Izložba Leonardovih pronalazaka stigla je u Srbiju zahvaljujući velikoj želji i upornosti Radovana Laleta Đurića, slikara iz Niša, koji živi i radi u Njujorku.

"Bilo bi mi strašno žao ako ne bi bar deset odsto stanovništva Srbije došlo to da vidi. Apelujem na profesore, biće me sramota u ime njih, ako ne dođu", rekao je Radovan Lale Đurić, predsednik "Niš art fondacije".

Sem u Firenci, ova izložba je do sada bila postavljena samo u Čikagu, Atini i Veneciji. Neki eksponati su sada po prvi put napustili galeriju u Firenci.

Izložbu je organizovala "Niš art fondacija", uz pomoć kompanije Filip Moris internešenel.

Izložba se može pogledati u Nišu do 14. juna, posle čega se postavka seli u Beograd. Ulaz je besplatan.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nišlije videle Da Vinčijeve modele

Izvor: Politika, 09.Maj.2008

Niš – Izložba modela urađenih prema crtežima Leonarda da Vinčija otvorena je u Nišu, u Galeriji Duvanske industrije. Zamisli velikana koji je „slutio budućnost” predstavljene su Nišlijama kroz 65 eksponata, pristiglih iz Firence. Kako ističu organizatori izložbe (Niška art...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.