Nišlije videle Da Vinčijeve modele

Izvor: Politika, 09.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije videle Da Vinčijeve modele

Niš – Izložba modela urađenih prema crtežima Leonarda da Vinčija otvorena je u Nišu, u Galeriji Duvanske industrije. Zamisli velikana koji je „slutio budućnost” predstavljene su Nišlijama kroz 65 eksponata, pristiglih iz Firence. Kako ističu organizatori izložbe (Niška art fondacija), to je najveći broj eksponata koji je iz tamošnje galerije ikada izložen u nekom gradu van Italije.

Izložbu pod nazivom „Leonardovi kodeksi i mašine" prati knjiga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o Leonardu, autora Jovana Ćirilova, čijom prodajom će biti prikupljena sredstva namenjena niškim umetničkim školama. Knjiga govori o eksponatima nastalim prema Da Vinčijevim vizijama: letelicama, robotima, biciklu, automobilu, paraglajderu...

Izložba će u Nišu biti otvorena do 13. juna (organizatori očekuju da će je videti oko 300.000 posetilaca) a zatim će biti preseljena u izložbeni prostor DIN-a u Beogradu i otvorena 23. juna.

D.J.

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.