Ciklus filmova Larsa fon Trira u NKC-u

Izvor: JužneVesti.com, 04.Feb.2023, 13:41

Ciklus filmova Larsa fon Trira u NKC-u

Četiri filma čuvenog danskog režisera Larsa fon Trira, ljubitelji filma moći će da pogledaju u maloj sali Niškog kulturnog centra, od ponedeljka, 6. februara do četvrtka, 9. februara. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Ciklus filmova režisera poznatog i po filmovima Melanholija, Dogvil i Antihrist, započinje njegovim prvim ostvarenjem sa početka karijere - Element zločina iz 1984. godine.

Detektiv po imenu Fišer, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog "Loto ubica", koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn - kratki sinopsis je filma.

Početak filma je u 19 sati, u maloj sali NKC-a.

Taj film je i prvi deo trilogije Evropa, a upravo treći deo istoimenog naziva iz 1991. godine, na programu je dan kasnije, u utorak, 7. februara, takođe od 19 sati.

Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga - podsećaju na radnju filma iz NKC-a.

Za sredu je zakazana projekcija filma Ples u tami, iz 2000. godine, a koji je dobio “Zlatnu palmu“ za najbolji film festivala u Kanu, kao i nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork.

Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo - stoji u opisu filma.

Ciklus filmova Larsa fon Trira se završava u četvrtak, a organizatori ne otkrivaju koji će se film gledati i najavljuju ga kao film iznenađenja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.