Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:24, 4. 2. 2023.

| Kultura

Ciklus filmova Larsa fon Trira u NKC-u

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
Projekcije svih filmova od 19 sati; foto: T. R.

Četiri filma čuvenog danskog režisera Larsa fon Trira, ljubitelji filma moći će da pogledaju u maloj sali Niškog kulturnog centra, od ponedeljka, 6. februara do četvrtka, 9. februara. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Ciklus filmova režisera poznatog i po filmovima Melanholija, Dogvil i Antihrist, započinje njegovim prvim ostvarenjem sa početka karijere - Element zločina iz 1984. godine.

Detektiv po imenu Fišer, koji je postao iseljenik koji živi u Kairu, prolazi kroz hipnozu da bi se prisetio svog poslednjeg slučaja. Evropa njegovog sanolikog sećanja je distopija, mračna i propadajuća. Fišer se seća da je progonio neuhvatljivog ubicu zvanog "Loto ubica", koji je davio, a zatim sakatio mlade devojke koje su prodavale srećke. On pokušava da pronađe ubicu koristeći kontroverzne metode opisane u knjizi pod naslovom Element zločina, koju je napisao njegov osramoćeni mentor Ozborn - kratki sinopsis je filma.

Početak filma je u 19 sati, u maloj sali NKC-a.

Taj film je i prvi deo trilogije Evropa, a upravo treći deo istoimenog naziva iz 1991. godine, na programu je dan kasnije, u utorak, 7. februara, takođe od 19 sati.

Amerikanac, idealista (Žan-Mark Bar) putuje u posleratnu Nemačku da se zaposli kao kondukter u spavaćim kolima železnice Zentropa i nađe se uronjen u mutni, kafkijanski svet intriga i izdaje gde senka nacizma preteći nadvija sve. Sa svojom zanosnom fotografijom (crno-belo, tehnikolor), upotrebom oniričkih zadnjih projekcija i bujnom fuzijom melodrame i noar konvencija, Evropa je uzvišeno stilizovana kinematografska fuga - podsećaju na radnju filma iz NKC-a.

Za sredu je zakazana projekcija filma Ples u tami, iz 2000. godine, a koji je dobio “Zlatnu palmu“ za najbolji film festivala u Kanu, kao i nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu koju je dobila Bjork.

Selma je 1964. godine emigrirala sa svojim sinom iz Istočne Evrope u SAD. Radila je naporno po ceo dan da bi svog sina izlečila od bolesti od koje i sama pati, bolesti koja neizbežno dovodi do slepila. Selmina volja za životom je neizmerna zbog njene tajne: ona obožava mjuzikle. Kada život postane turoban i težak, ona bar na kratko zamisli da je u predivnom i veselom svetu mjuzikla. Svu radost koju joj život nije pružio ona će pronaći tamo - stoji u opisu filma.

Ciklus filmova Larsa fon Trira se završava u četvrtak, a organizatori ne otkrivaju koji će se film gledati i najavljuju ga kao film iznenađenja.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: