Bogojavljenjske svečanosti u Nišu umalo potopljene

Izvor: Politika, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogojavljenjske svečanosti u Nišu umalo potopljene

Organizatori plivanja za Bogojavljenjskim krstom učinili sve da manifestacija protekne u redu, ali je neodgovorno puštanje vode sa brane u Sićevu ozbiljno ugrozilo bezbednost učesnika

Niš – U januaru prošle godine, u Nišu su obnovljene Bogojavljenske svečanosti, kojih nije bilo od 1937. godine. U sklopu brojnih događaja održana je i prva trka plivača u ledenoj Nišavi i vađenje Bogojavljenjskog krsta. Takva manifestacija, kao prošlog i ovog januara, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obale reke privukla je nekoliko hiljada znatiželjnih građana.

Umalo, međutim, da se preplivavanje Nišave i vađenje krsta na ovo Bogojavljenje ne održe. Plivači, a ove godine među njima i jedna hrabra devojka, došli su na vreme, organizatori takođe, bili su tu i sportisti iz Kajak kanu kluba „Gusar”, kao podrška manifestaciji, vreme je bilo prelepo za ovo doba godine, ali...

– Još pre deset dana, dogovorili smo se sa odgovornima na Hidroelektrani „Zavoj” i brani u Sićevačkoj klisuri, da se pred manifestaciju reguliše protok vode u Nišavi. U petak popodne smo čak uz pomoć preduzeća „Južna Morava” dovezli blizu 1.000 vreća sa peskom koje bi uticale da se ublaži brzina vode i trka održi bez problema – kaže za „Politiku” predsednik niške opštine Medijana Dragan Ćirković, koja je organizovala manifestaciju.

U petak popodne i uveče, u korito Nišave spušteno je oko 350 vreća sa peskom. Subotnje prepodne, umesto da sve bude kako treba, proteklo je u panici. Neko potpuno neodgovoran, u noći pred Bogojavljenje, ispustio je ogromne količine vode u Nišavu sa brane u Sićevu, pa je mnogo vreća jaka reka odnela. Ostale je bilo besmisleno spuštati u vodu jer je i nivo Nišave bio mnogo viši...

Svesni velikog rizika, organizatori su dugo bili u dilemi da li trku uopšte organizovati. Vađenje Bogojavljenjskog krsta održano je tek na zahtev samih takmičara. Sve je srećno završeno, ali uz velike probleme. Nabujala reka nosila je plivače, u jednom trenutku i krst je nestao u talasima i pod vodom. Zahvaljujući veštom i spretnom Milošu Mirkoviću iz Aleksinca, koji je zaronio i izvadio ga, manifestacija je imala srećan završetak.

Ostalo je nejasno ko se neodgovorno poneo i pustio enormne količine vode u Nišavu, i zašto po ko zna koji put kad god nešto u Nišu treba da bude lepo, problemi nagrnu i poremete raspoloženje i događaj?

Toma Todorović

[objavljeno: 21/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.