Besplatno razgledanje grada na Svetski dan turizma

Izvor: RadioCity.rs, 23.Sep.2020, 19:16

Besplatno razgledanje grada na Svetski dan turizma

Svake godine se sprema neka akcija i uvek u celom svetu naoročito u Evropi se taj dan obeležava na poseban način. Praznik vodiča je 21. februara i mi na taj dan oragnizujemo akciju razledanja grada. Do sada vodiči nisu samostalno učestvovali u obeležavanju Svetskog dana turizma, jer je to dan svih turističkih radnika ali su ove godine povukli nogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << pozvali turističke agencije koje bi sarađivale i dale svoje autobuse i pomogle u širenu ove priče, kaže Milica Began turistički vodič.
Planirane su dve turističke rute: Ljubitelji istorije mogu odabrati turu kroz Niš i upoznati se sa kulturno istorijskim nasleđem carkog grada, te prošetati kroz prohujale vekove; čuti priču o slavnom vojskovođi Stevanu Sinđeliću i obići Ćele kulu jedan od najsposećenijih spomen muzeja, posetiti Memorijalni kompleks Logor 12. Februar i istražiti Tvrđavu. Dok je za za ljubitelje prirode rezervisana tura koja obuhvata posetu Niškoj banji, Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuru. Obe ture se završavaju u vinariji u Malči.

Putnici će krenuti na izlet u nedelju u 10h ujutru nekim od 3 autobusa koji će ih odvesti do odredišta. Prva dva autobusa predviđena su za obilazak okoline Niša, a treći za gradsku turu. Sastanak putnika je na Sinđelićevom trgu, na platou iza Narodnog pozorišta, kod parking garaže.
Broj mesta je ograničen na 60% ukupnog broja sedišta ili na oko 40 karata po autobusu, a u skladu sa merama prevencije od potencijalnog širenja virusa.
Karte se od srede 23. septembra mogu podići u poslovnicama turističkih agencija Nitravel, Eutorurs i Maestro travel. Putnici biraju turu koju žele da posete prilikom podizanja karata. U autobus  nije moguće ući bez maske i karte.
Narodni muzej u Nišu obezbedio je besplatne ulaznice na svim lokalitetima koji se obilaze u nedelju.
Zbog velikog interesovanja za predstojeće turističke ture na dve lokacije, udruženje vodiča odlučilo je da građane obraduje još jednom turom, ovoga puta pešačkom. Zajedno sa vodičem Dejanom Senčanskim putnici namernici krenuće sa Sinđelićevog trga u 10h. Čas istorije će otpočeti na Trgu Kralja Milana, a potom će se nastaviti u Tvrđavi. Ljubitelji istorije i dobrih priča provešće jedno zanimljivo nedeljno popodne, a organizatori napominju da za ovu turu nisu potrebne karte, već samo dobro raspoloženje. Pešačka tura nije brojčano ograničena.
Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija  od 1980. godine 27. septembar obeležava kao međunarodni praznik - Svetski dan turizma . Ovaj datum je izabran jer su tog dana 1970. godine, usvojeni statuti UNWTO. Usvajanje ovih statuta smatra se prekretnicom u globalnom turizmu. Svrha njegovog obeležavnja je u tome da se podigne svest o ulozi turizma u međunarodnoj zajednici i pokaže kako on utiče na društvene, kulturne, političke i ekonomske vrednosti širom sveta.
Boja Svetskog dana turizma je plava.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.