Begom kroz žice na putu slobode - Dan proboja nacističkog logora na Crvenom krstu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Feb.2024, 10:47

Begom kroz žice na putu slobode - Dan proboja nacističkog logora na Crvenom krstu

Prošle su 82 godine od kako se grupa od 147 logoraša zatočenih u koncetracionom nacističkom logoru na Crvenom krstu osmelila da krene ka putu slobode. U tome je uspelo njih 105, dok je 42 svoj život ostavilo na bodljikavim logorskim žicama. Ovaj dan, osim što nosi sećanja na stradanja i hrabrost, predstavlja i najveći propust nacista za vreme okupacije, kao i prvi uspešan beg u okupiranoj Evropi.

Koncentracioni logor u Nišu nemačka vojska formirala je u septembru 1941. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godine. Skoro pola godine kasnije, hladne februarske noći, zatvorenici iz sobe broj 12 kao da su iskoristili nepažnju nacista koji su u noći proboja proslavljali rođendan svog komandanta, što je u svojim memoarima naveo niški logoraš Dragutin Jocić.82. godišnjica bekstva iz logora; foto: JV

Iako se ne zna da li je zbog toga došlo do propusta straže i vojnika, istoričar Aleksandar Dinčić tvrdio je da je povod bio sasvim jasan - doznali su da će 80 logoraša iz sobe broj 12 biti streljano u znak odmazde ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta.

Iako nisu pročitana imena svih zarobljenika iz pomenute sobe, logoraši su se, predvođeni i Brankom Bjegovićem, usaglasili da krenu u bekstvo kako bi se spasili.Na žice do slobode; foto: JV

Prilikom proboja koji se dogodio tokom noćne šetnje 12. februara, poginuo je nemački stražar. Dinčić u svojim istraživanjima napominje da ima više verzija tog događaja, kao i da je manja grupa koja je, kako se pretpostavlja, savladala stražara, otvorila vrata i ostalim zarobljenicima koji su počeli da beže.

Na njih je ubrzo otvorena jaka vatra i tada je u uzbunjenoj masi pala istorijska komanda: "Na žice!".

Nemačka vojska sa tavana je otvorila rafale na pobunjenike, pa su tako mnoga tela ostala na žicama.Herojski podvig logoraša u Nišu; Foto: JV/Vanja Keser

Ipak, i pored velikog broja stradalih, a uzimajući u obzir da je preko sto begunaca preživelo, taj podvig smatra se prvim uspešnim bekstvom iz nekog nacističkog logora u tada porobljenoj Evropi.

Po proboju je smenjena kompletna nemačka straža, kao i komandant logora Robert Hamer, ali to je za preostale logoraše značilo još više muka, tlačenja i masovnih ubistava na Bubnju.

Od formiranja nacističkog logora 1941. godine, pa sve do septembra 1944. godine, kroz "Crveni krst" prošlo je oko 30.000 ljudi i izbrisana je skoro čitava niška jevrejska zajednica, a ovaj dan obeležava se u znak sećanja na žrtve i one čija je želja za životom i slobodom nadmašila moćnijeg okupatora.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.