Austrijski filmski festival 2023 u Nišu od 20. do 24. aprila

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Apr.2023, 18:31

Austrijski filmski festival 2023 u Nišu od 20. do 24. aprila

Ove godine, Festival austrijskog filma 2023. biće održan u Nišu od 20. do 24. aprila u bioskopu Sinepleks Niš, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

U selekciji „ Otkriveno – filmovi nove ere“ očekuje nas izbor od šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije. U četvrtak 20. aprila u 21 čas biće prikazan rediteljski „Iznad sveta“. Adrian Goiginger. Sledećeg dana (petak, 21. april) u 21 čas zakazana je projekcija filma „Alma & Oskar“ Ditera >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Bernera . U subotu 22. aprila u isto vreme na programu će biti film „Vera” u režiji Tice Kovija i Rajnera Frimela, a u nedelju 23. aprila sledi „Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog, dok se program u ovoj selekciji zatvara. sa filmom „Narcis i Zlatousti”.Štefan Ruzovicki (ponedeljak, 24. april, 21 čas).

U selekciji „Legenda Arni “, posvećenoj filmovima sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi, holivudski klasici „Predator“ Džona Mektirnana (20. april, 19 časova) i „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (21. april, 19 časova. ) biće prikazan u bioskopu Cineplekk Kragujevac., "Terminator I" Džejmsa Kamerona (22. april u 19 časova) i "Istinite laži" Džejmsa Kamerona (23. april u 19 časova).

Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj i profesor Milutin Petrović . Ove godine festival se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, sa nekim projekcijama i u drugim gradovima.

Radnja filma Marzengrund / Iznad sveta Adrijana Goigingera prati Elijasa, sina najbogatijeg farmera u dolini Cilertal, od koga se očekuje da uskoro preuzme razna porodična imanja. Ali što se 18-godišnjak više trudi da ispuni nade koje se u njega polažu, to više pati. Sve se menja kada se preseli u planine. Ilijas se ubrzo nastani u pustinji i samoći, razvijajući blizak odnos sa svetom prirodom.

Radnja filma "Alma i Oskar" Ditera Bernera smeštena je u Beč 1912. godine. Nedavno udovica, kompozitorka Alma Maler, velika dama bečkog društva, zavodi enfant terrible bečke umetničke scene, mladog slikara Oskara Kokošku. Ono što je počelo kao seksualna avantura brzo se pretvara u intenzivnu aferu, koja oboje vodi u samouništenje.

U filmu „Vera” reditelja Tice Kovija i Rajnera Frimela, istoimena glavna junakinja živi u senci svog slavnog oca. Umorna od svog površnog života i odnosa, luta kroz rimsko visoko društvo. Kada povredi dete u saobraćajnoj nesreći u predgrađu, uspostavlja intenzivan odnos sa osmogodišnjim dečakom i njegovim ocem. Ali ubrzo mora da shvati da je i u tom svetu samo instrument za druge.

Ostvarenje „Nultog pacijenta” istog reditelja fokusira se na supervirus koji je čovečanstvo pretvorio u visoko inteligentne, moderne ubice, a asimptomatska žrtva koja može da komunicira sa zaraženima mora da predvodi poslednje preživele u lovu na nulog pacijenta i lek. .

U filmu „Narciss und Goldmund / Narcis i Zlatousti“ Štefana Ruzovickog, mladić Goldmund (Zlatousti) biva poslat u manastir da se iskupi za grehe svoje majke. Ovde upoznaje početnika Narcisa i započinje duboko prijateljstvo. Nekoliko godina kasnije, Narcis odlučuje da nastavi da živi u molitvi i meditaciji, dok Goldmund bira put dalje od manastira da bi postao avanturista. Veoma dramatičan trenutak ponovo spaja prijatelje.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.