Aplikacije E-dokument i E-psiholog olakšaće život osobama sa invaliditetom

Izvor: RadioCity.rs, 30.Okt.2020, 16:57

Aplikacije E-dokument i E-psiholog olakšaće život osobama sa invaliditetom

Prema rečima tima koji uređuje portal "Uklonimo barijere" na ovaj način će se skratiti vreme potrebno da se dođe do određenih informacija, a dostupnost nekih institucija će postati lakša. Istovremeno se osobe sa invaliditetom neće sresti sa nizom barijera jer su mnoge institucije ili ustanove za njih i sada nepristupačne.
Kako komplikovane birokratske procedure znaju da deluju demotivišuće na osobe sa invaliditetom, one će na jednom mestu dobiti objedinjene najvažnije informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u vezi sa ostvarivanjem prava poput personalne asistencije, besplatnog javnog prevoza, elektronskog recepta, dobijanja parking nalepnice, kao i različitih oblika socijalne pomoći. Kroz E-dokument korisnici mogu i da prikupe i da skinu dokumentaciju koja im je potrebna za ostvarivanje zakonskih prava, rekla je Dragana Rodić.

"To je trenutak kada osoba sa invaliditetom shvati da nije odbačena od društva i da postoji organizovano sagledavanje svega onoga što ona može da ostvari. Shvata da ima uslova da nastavi redovan život iako je osoba sa invaliditetom. Ovaj portal pomaže da vidimo na koje usluge socijalne zaštite imamo pravo", rekao je Ivan Novković iz PONS-a i dodao da je to poboljšanje u odnosu na prethodni period.
Na portalu „Uklonimo barijere“ će biti dostupna serija istraživačkih multimedijalnih priča u okviru koji će obrađivati komplikovane procedure ostvarivanja različitih prava za osobe sa invaliditetom. Pored multimedijalnih sadržaja postoje i pravne analize.
"Pravne analize objedinjuju naučni pristup kroz novinarsko informativni stil. Na kraju svakog teksta postoje izvori. Važna je i promocija zapošljavanja i obrazovanja osoba sa invaliditetom. To im pomaže da kasnije imaju bolji kvalitet života" , rekao je dr pravnik nauka Filip Mirić i dodao da u Srbiji ovakvim osobama za sada fale asistivne aplikacije.

Pored E-dokumenta, postoji i aplikacija E-psiholog, koja je tek u povoju, ali se Dušan Ranđelović, rukovodilac Psihološkog savetovališta za studente nada da će im se javiti više ljudi.
"Ova aplikacija je plod dugogodišnje saradnje. Osnovna ideja je da osobe sa invaliditetom da otvoreno iskažu svoje psihološke probleme i da se informišu o načinima rešavanja tih problema, ali i kako da rade na prevenciji i zaštiti svog mentalnog zdravlja. U skladu sa temama koje su njima potrebne, dovešćemo različite stručnjake, pre svega one koji se bave depresijom", rekao je Ranđelović.
Osobama sa invaliditetom su ponuđene i adrese, brojevi telefona i mejl adrese ustanova i institucija u kojima mogu da podraže odgovore za sve svoje dileme ili probleme koje imaju, kao i adekvatni psihološki testovi koji se sprovode onlajn i uz poštovanje svih pravila privatnosti korisnika. Za sada u okviru E-psihologa postoje sledeće opcije: Psihološke potrebe i problemi, kao i deo o tipovima ličnosti i učenju.
Uredništvo portala takođe dodaje da će osobama sa invaliditetom dve nove opcije, koje mogu da koriste, sigurno biti od koristi, te da će im omogućiti dolazak do određenih dokumenata, ali i psihološke podrške ukoliko se suočavaju sa nekim problemom. Projekat "Uklonimo barijere" podržan je od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.