134. rođendan Škole mode i lepote u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Maj.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

134. rođendan "Škole mode i lepote" u Nišu

"Škola mode i lepte" u Nišu danas je prigodnim programom obeležila svoj 134. rođendan i Dan škole.

Svečanoj priredbi održanoj u prostorijama škole, prisustvovali su učenici, profesori, mnogobrojni gosti iz javnog života grada i roditelji. Uručene su pohvalnice učenicima i nastavnicima koji su doprineli renomeu škole na mnogobrjnim takmičenjima širom zemlje, kao i zahvalnce gradskom rukovodstvu i saradnicima iz sveta privrede.

Inače, prošle godine niko >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << od gradskih čelnika nije se udostojio da uveliča proslavu ove ustanove koja nesebično iznedruje obučene stručne mlade ljude, bez kojih naš svakodnevni život u sferi usluga i tekstilne industrije ne bi bio moguć. Ali nakon pisanja portala Južna Srbija Info i "pozitvnih" medijskih kritika, ovogodišnja proslava je premašila broj pozvanih gostiju.

Slaviša Mihajlović, direktor ove jednistvene škole u regionu, čestitao je prisutnim učenicima i profesorima Dan škole, izrazio zadovoljstvo i zahvalio se na dolasku prvoj dami Sekretarijata za obrazovanje Marini Kostić, predstavnicima "Aster tekstila", Srećku Dokiću predsedniku Unije zanatlija i preduzetnika region Južna Srbija i mnogobrojnim drugim gostima.

On je u svom obraćanju pristnim gostima, podsetio na velike uspehe učenika i profesora tokom predhodne godine, na mnogobrojnim takmičenjima i ralizaciji više projekta i dodao da uprao ova škola jeste najbolji primer kombinacije teorije i prakse i izrazio nadu da će od sledeće godine nakon uvođnjnja dualnog obrazovanja, škola pokazati sav svoj kapacitet.

O školi..

Sve je počelo daleke 1883. godine. Grupa žena, članica ženske organizacije “Niška ženska podružina” osniva žensku radeničku školu za vez i belo rublje.

Uloga i zadatak te novoosnovane škole bio je da žensku omladinu oslobodi od orijentalnih navika i predrasuda o ulozi žene u društvu.

Od osnivanja do danas, (133 godine postojanja i rada) preživela je 11 različitih transformacija, spajanja, razdvajanja, reformi, menjala područja rada, objekte u kojima je radila. Interesantno je da je jedino u kontinuitetu obrazovala tekstilne radnike i tehničare i sačuvala zgradu u ulici 7. juli (zgrada je pod zaštitom države) koju su niške žene 1904. godine kupile dobrovoljnim prilozima i poklonile školi. Ta zgrada je renovirana 2003. godine povodom proslave 120 godina postojanja i rada škole.

Sedamdesetih godina, škola je reformisana u “Centar za obuku radnika u industriji, zanatstvu i komunalnoj privredi”.

Od 1991. godine škola nosi naziv Stručna škola „Filip Kljajić“, a 2007. godine ime škole je promenjeno i sada nosi naziv ŠKOLA MODE I LEPOTE.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.