U glečerima na Grenlandu pronađeni najstariji organizmi na svetu

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jul.2017, 06:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U glečerima na Grenlandu pronađeni najstariji organizmi na svetu

Naučnici Univerziteta u Kopenhagenu pronašli su u stenama pojasa Isua na Grenlandu ostatke najstarijih organizama na svetu, prenosi Dejli mejl. Ostaci mikroba starih 3,7 milijardi godina orkriveni su pomoću tehnike laserskog skeniranja.

U steni su pronađeni tragovi ugljenika, kiseonika, azota i fosfata, a jedini element koji je nedostajao bio je vodonik. Ipak, atomi vodonika su toliko mali, da su se najverovatnije oslobodili iz stena, navode istraživači.

Ovo otkriće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << moglo bi da pruži naučnicima bolji uvid u evoluciju života na našoj planeti i ukaže na to da li je možda život na zemlju doneo neki od asteroida.

- Iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada je tačno nastao život na Zemlji, sada svakako znamo da se to dogodilo pre najmanje 3.7 milijardi godina. Takođe znamo da su mikrobi tada živeli u morskom okruženju, jer su se njihovi ostaci nagomilali na dnu prvobitnih okeana - saopštili su naučnici.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.