Tek svaki 28. imejl legitiman

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tek svaki 28. imejl legitiman

LONDON - U svom poslednjem izveštaju, britanske kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sofos, je iznela podatak da je nivo slanja neželjene elektronske popšte (spam) porastao do 96.5% za period april-jun tekuće godine.

U ovom periodu je detektovan i porast upotrebe Fejsbuka i mobilnih aparata za prosleđivanje spam poruka.

Spam je skoro u svim slučajevima plasiran sa kompjutera koji su bili oteti od strane hakera. Korisnici ovih računara nisu ni svesni da su sajber >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kriminalci preuzeli kontrolu nad njihovim računarima da bi ostvarivali svoju finansijsku dobit. Tipično se to već dešava kućnim korisnicima koji nisu na pravilan način zaštitili svoje računare sa redovim updejtovanjem anti-virusnih softvera, fajervolovima i ostalim sigurnosnim merama.

U izveštaju su takođe navedene i zemlje koje su odgovorne za plasiranje spama širom planete.

"Između aprila i juna 2008, kompjuterski korisnici iz Amerike i Rusije su ostali na ‘sramnom' prvom i drugom mestu po količini prosleđene neželjene pošte," izjavio je Graham Kluli, viši tehnološki konsultant za Sofos.

"Mora mnogo više da se radi na podizanju svesnosti o neophodnosti zaštite računara. Ovi kompjuteri su pod daljinskom kontrolom hakera koji u velikim talasima šalju hiljade i hiljade spem poruka. Pored slanja neželjene pošte, kradu se i poverljivi podaci o kreditnim karticama i bankovnim računima, kako bi se izvršile prevare identiteta."

Turska se takođe našla u vrhu ove liste sa neverovatnim povećanjem učešća u odnosu na isti period prethodne godine (kada je taj procenat iznosio 2,9). Argentina se po prvi put našla među prvih dvanaest najzaslužnijih sa učešćem od 2,9% i time je izbacila Francusku sa ove crne liste.

"Argentina je zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom u Južnoj Americi, što automatski znači i veći broj računara i pristupa mreži," objasnio je Kluli.

Sofos je takođe otkrio da spameri sve češće koriste networking veb sajtove poput Facebook-a i LinkedIn-a kako bi prosledili neželjene linkove koji vode do onlajn prodavnica i lažnih igara na sreću i finansijskih prevara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.