Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi TV i Radio programi u Srbiji moraju biti digitalizovani do 2015 godine!

BEOGRAD - Digitalizacija radio-televizijskog emitovanja, koju Srbija mora da sprovede do 2015. godine, omogućiće povećanje broja programa i bolji kvalitet signala, a neće iziskivati velike izdatke građana, izjavila je danas ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić.

Otvarajući regionalni susret radiodifuznih organizacija i proizvođača emisione opreme, ona je kazala da je za digitalizaciju RTV-a potrebno nabaviti emisionu opremu za emitere, dok će domaćinstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti potrebni uređaji prilagođeni za digitalni prijem.

Građani već sada na tržištu mogu da pronađu TV aparate prilagođene za digitalne programe, a moći će da kupe i adaptere za digitalni prijem, koji staju približno 20 evra, navela je Smiljanićeva.

Ona je kazala da će Srbija tražiti sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije za nabavku emisione opreme.

Srbija je, podsetila je ministarka, na Regionalnoj konferenciji o radiokomunikacijama u Ženevi 2006. godine prihvatila međunarodnu obavezu da do 2015. godine pređe sa analognog na digitalno emitovanje.

Ona je kazala da se digitalizacijom omogućava bolje korišćenje radio frekvencijskih opsega, jer može da se prenese pet puta više programa nego analognim emitovanjem.

Realno je da Srbija pređe na digitalnu televiziju 2015. godine, što je rok koji je postavila Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), a bilo bi dobro da pređe i ranije, 2012. godine kada se očekuje da će veliki broj zemalja okruženja napustiti analogno emitovanje, u skladu sa preporukom Evropske komisije.

Ministarstvo kulture i telekomunikacija izrađuju strategiju o infrastrukturi, finansiranju, regulatornom i promotivnom aspektu digitalizacije RTV emisije i prijema u Srbiji, kazala je ona.

Prilagođavanje za digitalnu RTV biće veliki izazov i na svetskom nivou budući da u svetu ima više milijardi analognih radio i televizijskih prijemnika.

Izvršni direktor Republičke agencije za telekomunikacije Milan Janković kazao je da je prihod srpskog tržišta telekomunikacija 2007. godine dostigao 1,5 milijardi evra, od čega je 10 odsto prihod segmenta radiodifuzije. Više od pola - 57 odsto - ostvareno je u mobilnoj telefoniji.

Na konferenciji, koju organizuje Emisiona tehnika, deo Radio-televizije Srbije u saradnji sa Ministarstvom telekomunikacija, učestvuju predstavnici radiodifuznih organizacija sedam evropskih zemalja i zemalja regiona i proizvođači emisione opreme.

Specijalni gosti su direktor Biroa za radiokomunikacije Međunarodne unije za telekomuimoakcije Valerij Timofejev i tehnički direktor Evropske unije za radiodifuziju Liven Vermale.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.