Rusija i Srbija će postpisati sporazum o osnivanju Centra za nuklearnu nauku

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Srbija će postpisati sporazum o osnivanju Centra za nuklearnu nauku

Rusija i Srbija planiraju da potpišu opšti sporazum za nekoliko meseci, koji predviđa izgradnju Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije (CNSTI) u Srbiji, rekao je Sergej Prihodko, prvi savetnik ruskog premijera. Srpski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski u intervjuu RIA Novosti ranije je rekao da se očekuje da će se tokom posete Medvedeva Srbiji potpisati sporazum sa "Rosatomom" o saradnji u izgradnji nuklearnog naučnog centra u Srbiji. "Ruska strana spremna je da započne realizaciju projekta Centra za nuklearnu nauku, tehnologiju i inovacije (CNSTI). To se čini važnim, imajući u vidu stvarne potrebe Srbije za naučnim i tehnološkim proizvodima Centra, pre svega izotopima za medicinu, industriju i poljoprivredu. Za to postoje svi preduslovi". Precizirao je da međuvladin sporazum koji se priprema za potpisivanje predviđa specifičan niz koraka za pokretanje ovog projekta.
"Pripremni rad o konfiguraciji i određivanja lokacije njegovog mestra je već započeo, a nekoliko meseci kasnije planirano je potpisivanje opšteg sporazuma", rekao je zamenik šefa kabineta.
Prema njegovim rečima, ovaj centar je "inovativan projekat u oblasti nuklearne tehnologije i u suštini nema analoga u svetskoj praksi", a projekat je zasnovan na velikom iskustvu u saradnji, tradicionalnim vezama ruskih i srpskih nuklearnih naučnika.
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rosatom: Potpisan sporazum o izgradnji nuklearnog centra u Srbiji

Izvor: Blic, 20.Okt.2019, 00:52

Ruska državna nukelarna korporacija Rosatom saopštila je da je sa srpskim Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj u subotu tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji potpisala sporazum o saradnji na izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.