RT: Laboratorijski uzgojeni ljudski mozak se povezao sa mišićima „svojom voljom”

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2019, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Laboratorijski uzgojeni ljudski mozak se povezao sa mišićima „svojom voljom”

Izvor: Vostok / RT
Minijaturni mozak od ljudskih matičnih ćelija uzgajan u laboratoriji, razvio je vlastiti um - ili barem dovoljno svesti da pošalje neuronski impuls da se poveže s kičmenom moždinom i mišićnim tkivom miša, a zatim da pokrene mišić. "Volimo da ih smatramo mini-mozgovima u pokretu", rekla je Madelin Lankaster sa Univerziteta u Kembridžu, koja je vodila eksperiment sa Laboratorijom za molekularnu biologiju Saveta za medicinska istraživanja, objavio je časopis "Priroda".
Mini-mozak je njihov najsofisticiraniji "organoid", koji se približava složenosti mozga fetusa starog 12-16 sedmica. Dok istraživači tvrde da je "premali i primitivan da bi imao nešto što se približava mislima, osećajima ili svesti", ne postoji precizan način merenja svesti, te da "organoid" ima nekoliko miliona neurona - što znači da radi sa istom količinom sive mase kao što je kod prosečne bubašvabe. Nakon postavljanja sićušnog komada kičmene moždine i leđnog mišića dužine 1 mm od miša pored uzgajanog mozga, istraživači su posmatrali kako je mozak izbacio neuronske impulse kako bi se povezao sa kičmenom moždinom, i na kraju poslao impulse električne energije i izazvao pomeranje mišića kod miša. Veličina organoida je ranije ograničavala sposobnost da pristupi hranljivim sastojcima - a kada je postao veći, centar je "izgladnio". Ovaj put, istraživači su ga samo isekli na sitne kriške i stavili u tekućinu bogatu hranjivim tvarima, dopuštajući unutrašnjosti da napreduje, dok su veze između delova nastavile rasti i razvijati se tokom cele godine.   Istraživači planiraju da koriste svoje mini-mozgove za proučavanje razvoja nervnog sistema i poremećaja mozga - to jest, osim ako mozak ne postane samosvestan i počne da njih prvo proučava.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.