RT: Kina stvorila nuklearno veštačko sunce koje može da dostigne temperaturu od 100 miliona °C

Izvor: Vostok.rs, 14.Nov.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Kina stvorila nuklearno veštačko sunce koje može da dostigne temperaturu od 100 miliona °C

Izvor: Vostok / RT Kineski istraživači koji radi na pronalaženju osnovnog izvora čiste energije su stvorili neverovatno veštačko sunce koje može da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa - toplota koja je toliko intenzivna da čini pravo sunce samo "malo mlakim". Zemaljski solarni simulator dostigao je temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa, istakao je istraživački tim. Radi poređenja, jezgro pravog Sunca ima oko 15 miliona stepeni Celzijusa. Institut za Fiziku plazme, koji je povezan sa Kineskom akademijom nauka je saopštio da testira "veštačko sunce" poznato kao "Eksperimentalni napredni superprovodni tokamak" (EAST). Naučni koncept je dizajniran da replicira način na koji zvezda u centru našeg solarnog sistema stvara svoju kolosalnu energiju. © Institute of Plasma Physics Chinese Academy of Sciences "EAST" je velika mašina postavljena unutar okruglog okvira. Locirana je u provinciji Anhui u istočnoj Kini na ostrvu, a projekat koristi nuklearnu fuziju kako bi stvorio ogromnu toplotu. Samo da bi se uključila mašina, košta oko 15.000 dolara. Cilj projekta je razumevanje nuklearne fuzije, te da se jednog dana koristiti kao alternativni izvor energije na Zemlji. To bi moglo otvoriti put za korištenje čiste energije. Trenutna nuklearna energija stvorena fisijom ostavlja dugotrajni toksični otpad. Vesti o ovom uspehu dolaze nakon što je Kina najavila svoje planove da pokrene niz veštačkih "meseca" kako bi osvetlili ulice tokom noći. "Meseci" su zapravo sateliti, a nadamo se da mogu zameniti standardno ulično osvetljenje i uštedeti energiju.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Naučnici su na korak od beskonačne energije

Izvor: B92, 15.Nov.2018, 18:09

Kineski naučnici s Instituta za fiziku Hefei objavili su da su u fuzijskom reaktoru EAST postigli temperature veće od 100 miliona stepeni Celzijusovih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.