RT: Dva nova kandidata za ljudsku kolonizaciju na udaljenosti od 12.5 svetlosnih godina

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Dva nova kandidata za ljudsku kolonizaciju na udaljenosti od 12.5 svetlosnih godina

Naučnici su saopštili o otkriću dve nove planete nalik Zemlji, unutar naše galaksije, toliko slične našoj planeti da su se već probile u prvih 20 kandidata za buduću ljudsku kolonizaciju. Planete kruže oko susedne zvezde, Tigardene, udaljene samo 12,5 svetlosnih godina u sazvežđu Ovna. Tigardena je ultra-laka patuljasta zvezda deset puta lakša od našeg Sunca, osam milijardi godina stara, a otkrivena je još 2003. godine.
© The Planetary Habitability Laboratory University of Puerto Rico at Arecibo  
"Ove dve planete liče na planete našeg Sunčevog sistema", objašnjava Matias Zehmajster, astrofizičar sa Univerziteta Gotingen i glavni autor studije o otkriću. "One su samo malo teže od Zemlje i nalaze se u takozvanoj useljivoj zoni, gde voda može biti prisutna u tečnom obliku." "Tigardena b" ima 60-procentnu šansu za umereno pogodnu površinu za stanovanje zahvaljujući temperaturama u rasponu od 0 do 50 stepeni Celzijusa, sa verovatnom prosečnom temperaturom od 28 stepeni. Imajući u vidu masu i minimalnu izloženost zračenju, "Tigardena b", koja se okrene oko svoje ose za samo 4,9 zemljaska dana, postigla je najveći indeks sličnosti Zemlji (ESI) ikada. © The Planetary Habitability Laboratory University of Puerto Rico at Arecibo "Tigardena c" bi bila po uslovima bliža Marsu, sa verovatnom površinskom temperaturom od -47 stepeni Celzijusa, tako da bi potencijalni kolonisti morali da ponesu zimske jakne i debele rukavice. Egzoplaneta se okrene oko svoje ose za 11,4 zemaljska dana.   "Obe planete imaju minimalnu masu, približnu Zemljinoj, kao i stenoviti, delimično željezni ili vodeni sastav", navodi se u analizi tima stručnjaka. Ne pakujte još svoje kofere, jer je potrebno dodatnih istraživanja kako bi se utvrdilo koliko bi buduće ljudsko stanovanje na tim egzoplanetama moglo biti održivo. Jedna od glavnih briga je koliko brzo orbitiraju oko prilično mutne zvezde, što može učiniti život teškim ili nemogućim. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.