Novi dvodimenzionalni materijal nastavlja misiju grafena

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2012, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dvodimenzionalni materijal nastavlja misiju grafena

28.08.2012. -

Otkriće grafena, materijala neočekivano visoke čvrstoće, debljine od svega jednog atoma – postavilo je temelj aktivnim istraživanjima mogućnosti korišćenja dvodimezionalnih materjala.

Tako, na primer, molibden disulfid MoS2 koristio se tokom decenija kao industrijski materjal za podmazivanje. Međutim njegova dvodimenzionalna forma opisana je tek pre oko godinu dana. A ove godine naučnici su uspešno završili razvoj glavnih elektronskih komponenti iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << MoS2. Istraživači tvrde, da će korišćenje tog materjala dovesti do pojave na tržištu apsolutno novih elektronskih uređaja - od svetlećeih panela do naočara sa ugrađenim displejem.

Tomas Palasios, koji je predstavio izveštaj o proizvodnji komplikovanih elektronskih sistema od novih materjala u listu Nano Letters, izjavio je da grafen i Nano Letters – to su samo prve laste, a oblast istraživanja dvodimenzionalnih materjala će se samo širiti.

Izvor: Golos Rossii, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.