Nega zuba smanjuje rizik demencije

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nega zuba smanjuje rizik demencije

23.08.2012. -

Zdravlje čovekovih zuba i njegove mentalne sposobnosti su povezani, utvrdili su naučnici. Prema njihovim informacijama, redovna nega zuba i desni smanjuje rizik obolevanja od demencije u starijoj dobi, prenosi Reuters pozivajući se na rezultate istraživanja Univerziteta Kalifornija.

Putem anketiranja oko 5.500 starijih osoba ustanovljeno je da su osobe koje su prale zube ređe od jedanput dnevno za 65% skloniji demenciji od ispitanika koji su svakodnevno koristili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << četkicu za zube. Prema mišljenju naučnika, ovakav rezultat je posledica toga što bakterije iz usta mogu da prodru u čovekov mozak i izazovu zapalenja i povrede.

Izvor: Golos Rossii, foto. © Flickr.com/Yorick-says-hi/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.