Izvor: N1 televizija, 28.Avg.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka o podacima - informacije "vrednije od zlata"

Završni skup radionice o Data Science, odnosno nauci o podacima održana je danas u Beogradu. Američki i srpski akademci istraživali su načine za saradnju i kako da izvuku obostranu korist iz zajedničkog rada, a N1 vam donosi priču o tome šta je nauka o podacima.

Izvor: N1

Da li ste znali da svet svakoga dana postane bogatiji za 2,5 kvantiliona informacija? Sa sve većom dostupnošću Interneta, ta cifra sa čak 18 nula iz godinu u godinu progresivno raste - čak >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 90 odsto informacija koje danas postoje u svetu kreirane su u poslednje dve godine.

U nepreglednom moru informacija najbolje plivaju stručnjaci specijalizovani upravo oblast nauke o podacima.

Oko 200 takvih stručnjaka pozvano je u rezidenciju američkog ambasadora u Beogradu na završni skup konferencije posvećene nauci o podacima.

Tokom tri dana konferencije, više od 550 istraživača iz Srbije i regiona pregovaralo je sa 50 najeminentnijih američkih stručnjaka o mogućnostima saradnje u oblasti koja se smatra najvažnijom za razvoj moderne nauke.

Mi smo ih pitali - šta je to zapravo, nauka o podacima?

 "To danas nije samo svet računarstva i informatike, podatke danas imamo svuda, podatke skupljamo, analiziramo ih. Nama je cilj da iz tih podataka dobijemo nešto novo", kaže Dražen Drašković, asistent na ETF.

A lepota je u interdisciplinarnosti - tako su matematičke metode klasifikacije podataka primenjive na sve discipline, od kulinarstva, preko arhitekture, do medicine.

"Ono što mogu da ti kažem je da bi nauka o podacima mogla da ti spasi zivot - na primer, da izleči rak. Nauka o podacima bi mogla da pošalje u prošlost praksu odlaska kod lekara - umesto toga, u budućnosti će biti moguće da sami, na primer svako jutro, uzmete uzorak sopstvenog tkiva i vidite u kakvom stanju vam je organizam", kaže Rod Kulatinal, sa Univerziteta Templ.

To bi mogla da bude budućnost nauke o podacima, u kojoj bi mogli da učestvuju i srpski istraživači - na trodnevnoj konferenciji dogovoreni su brojni vidovi saradnje sa američkim stručnjacima koji su pioniri u toj oblasti.

Naučnici iz Srbije kažu, od finansijske podrške, važnija im je stručna pomoć i inoformacije, jer su podaci, kažu, danas važni onoliko koliko je do sada bila nafta.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.