Naša civilizacija će u sledećoj deceniji doživeti kolaps

Izvor: Vesti-online.com, 07.Jan.2017, 02:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Naša civilizacija će u sledećoj deceniji doživeti kolaps"

Uspon i pad civilizacija može predvideti jednostavna jednačina, a matematika jasno pokazuje da je naša civilizacija pred kolapsom.

Piter Turčin, matematičar Univerziteta u Konektikatu, kaže da matematika može objasniti ljudsko ponašanje mnogo preciznije nego što se misli.

Ako je makar polovina njegovih proračuna tačna, svet bi trebalo da se pripremi za nekoliko godina političkog haosa koji će vrhunac imati u sledećoj deceniji.

Profesor ekologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i matematike radio je na razvoju interdisciplinarnog predmeta pod nazivom "kliodinamika". U okviru ove discipline koristio je matematiku za predviđanje ljudskog ponašanja od 1500. pre nove ere do 1500. nove ere, a onda na osnovu sličnog modela počeo da predviđa budućnost.

- Moj model pokazuje da će društvena nestabilnost i političko nasilje doživeti vrhunac od 2020. godine - kaže on.

Šta će se desiti na tom "vrhuncu", Turčin ne zna, jer njegov model ne predviđa konkretne događaje, nego trendove. Međutim, smatra da do haosa dovodi proces "hiperprodukcije elite" zbog koje jaz među siromašnima i bogatima sve više raste.

Turčin takođe smatra da će doći do "stagnacije i pada standarda života i fiskalnog zdravlja u SAD, zbog sve većih troškova".

Međutim, to nije neizbežan proces.

- Mi smo prvo društvo koje uviđa kako te sile funkcionišu. To znači da možemo izbeći najgore i možda promeniti kurs - kaže ovaj matematičar.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.