Napoleon nije otrovan

Izvor: Politika, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napoleon nije otrovan

Italijanski naučnici su proučili vlasi kose francuskog cara iz raznih razdoblja, čak iz dečačkih dana, i ustanovili stotinu puta veći iznos arsenika nego što je to danas dozvoljeno. Za to su okrivljeni lepak i boja koji su se svakodnevno koristili pre dva veka

NUKLEARNA FIZIKA

Napoleon Bonaparta nije usmrćen arsenikom 1821. u britanskom kazamatu u južnom Atlantskom okeanu, nasuprot decenijama ispredanim govorkanjima. Veliki vojskovođa umro je u 51. godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od raka želuca, u kojem je pronađena znatna količina smrtonosnog otrova, što je podgrejalo pretpostavke i nagađanja da je tako sprečen da se ponovo preuzme vlast.

Italijanski naučnici sa Univerziteta Pavija proučili su vlasi kose iz različitih razdoblja života francuskog cara, pa i iz dečačkih dana, sačuvane u muzejima Italije i Francuske i otkrili su veoma mnogo arsenika. Dlake su stavili u naročite čaurice i ozračili ih u reaktoru Nacionalnog istituta za nuklearnu fiziku da bi verodostojno utvrdili iznos dotičnog hemijskog elementa. Zavirili su kroz „nuklearno oko” koristeći postupak koji se stručno naziva neutronskoža aktivacija, a odlikuju ga dva peimućstva: ne oštećuje uzorak i pokazuje tačnu meru nekog sastojka, čak i u najmanjim primesama.

Uporedivši ih s nalazima nekolicine savremenika, uključujući vladaočevu suprugu Žozefinu, ustanovili su znatno veće količine nego što je danas dozvoljeno.

Zaključak je jednostavan: ratnik koji je pokorio najveći deo Evrope nije otrovan, zato što su i drugi u to vreme imali u sebi isto toliko opasnog otrova. U uzorcima ljudi koji su živeli početkom 19. veka izmereni arsenik je, čak, stotinu puta premašivao današnje prosečne vrednosti, što se smatra veoma pogubnim! Stručnjaci za trovanje smatraju da potiče iz boja i lepka koji su se tada svakodnevno koristili.

Drugim rečima, otrova je u povećanom iznosu bilo u okolini.

Jedna pretpostavka upućivala je da je slavni zatočenik na ostrvu Sveta Jelena nesrećnim slučajem šest godina udisao otrovnu paru koju su ispuštale obojene zidne tapete, ali je najnovije istraživanje to opovrgnulo. U poslednjim danima Napolena Bonaparte, naime, nije zabeleženo opipljivo povećanje arsenika.

Sasvim je jasno da je namerno trovanje isključeno, za šta se okrivljuju Britanci, iako ga je ubilo višegodišnje udisanje otrova.

Posle propalog pohodu na Rusiju proslavljeni francuski vladar i osvajač zatočen je 1813. na ostrvo Elba s kojeg je utekao i ponovo preuzeo tron. Poraz kod Vaterloa 1815. konačno mu je zapečatio sudbinu, a iz najveće predostrožnosti proteran je na udaljenu Svetu Jelenu na kojoj je preminuo.

Zanimljivo je da su istraživači iz Univerzitetske bolnice u Briselu i iz Instituta za istoriju medicine u Cirihu pre tri godine, ispitujući preostale pantalone, ustanovili da je bivši francuski vladar naglo smršao, što je ukazivalo da je bolovao od raka. I oni su prstom uprli u arsenik, ali poreklom iz vina, zato što je pre dva veka korišćen u pranju bačvi.

A godinu ranije američki naučnici su naveli da je uzrok smrti bezbojna so iz vinske vinske kiseline koju su mu lekari redovno davali kada je trebalo da povraća ili olakša creva. Pomenuto lečenje oborilo je iznose kalijuma u telu, a to je izazvalo pogubne srčane smetnje praćene veoma brzim otkucajima i prekidom dotoka krvi u mozak.

Stefan Vukašin

[objavljeno: 23/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.