Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Dobrodošli na Mesec

MAJAMI - U okviru projekta povratka na Mesec predviđenog za 2020. godinu, američka svemirska agencija NASA namerava da na Zemljinom prirodnom satelitu gradi objekte u kojima bi astronauti mogli da borave do pola godine, saopštili su predstavnici agencije.

"Treba da uspostavimo periode dužeg prisustva na Mesecu, na primer do šest meseci, kao što trenutno radimo na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS)", izjavio je Karl Valc, bivši astronaut i jedan od direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odeljenja za istraživačke misije NASA, prenose agencije.

Na predavanju o budućnosti NASA, održanom na univerzitetu u Majamiju, Valc je objasnio da američka agencija planira izgradnju transportnih sistema, infrastrukture koja će omogućiti duži boravak i korišćenje lokalnih resursa.

Budući prioriteti američke svemirske agencije su kompletiranje izgradnje MKS, obezbeđivanje veće sigurnosti letova svemirskih letilica do 2010. godine, povratak na Mesec do 2020. i veće čovekovo prisustvo u sunčevom sistemu i dalje, rekao je Valc.

NASA takođe radi na iznalaženju alternativnih tehnologija koje bi omogućile da se gorivo koje se sada koristi zameni drugim pogonskim sistemima, naveo je on.

Amerikanci se od decembra 1972. godine nisu bavili ispitivanjem Meseca.

NASA, koja ove godine slavi svoj 50. rođendan, pokrenula je i kampanju "inspiracije", okrenutu pre svega studentima i mladim profesorima radi angažovanja novih inženjera i naučnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.