Izvor: RTS, 17.Dec.2008, 21:37

Alchajmerova bolest se dugo razvija

Alchajmerova bolest se dugo razvija

Psihološki i intelektualni poremaćaji koji najavljuju Alchajmerovu bolest, javljaju se čak 10 do 13 godina pre dijagnostifikovanja bolesti, ustanovili su francuski neurolozi.

Dijagnoza počinje time što doktori uklanjaju sve moguće uzroke gubitka pamćenja kao što su šlog, depresija, alkoholizam, i upotreba droga. Pacijent se zatim podvrgava pregledima, uključujući i specijalno skeniranje mozga, da bi se kao uzrok otklonili i drugi poremećaji.

Tada se bolesnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podvrgava detaljnijem pregledu koji se zove neuropsihološki pregled, koji je dizajniran tako da proceni njegove sposobnosti da izvrši određene mentalne zadatke.

Ovo pomaže doktoru da odredi da li on pokazuje znakove Alchajmerove bolesti, postepeno gubljenje memorije, poteškoće u izražavanju, i gubitak svesti o vremenu i prostoru.

Doktori se takođe raspituju o medicinskoj prošlosti obolelog da saznaju više o nekim težim bolestima u porodici, što može da pomogne u dijagnosticiranju bolest.

Poremećaji koji najavljuju Alchajmerovu bolest ne javljaju se kod osoba kod kojih neće doći do razvoja Alchajmera, što znači da se kod osoba kod kojih se pojave 10 do 13 godina pre dobijanja te bolesti  može iskoristiti kako bi se ranije počelo lečenje, istakli su francuski neurolozi Žan-Fransoa Dartik i Žan-Mark Orgogozo.

Naučnici su došli do tog zaključka tako što su sproveli istraživanje na 3.700 osoba starosti 65 godina, čije je zdravstveno stanje praćeno dvadeset godina, preneli su francuski mediji.

Tokom istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u američkom naučnom časopisu "Anali neurologije", kod 350 učesnika došlo je do razvoja Alchajmera.

Svi ispitanici su bili podvrgnuti istim neurološkim testovima, a rezultati osoba kod kojih je došlo do razvoja Alchajmera počeli su da opadaju 10-13 godina pre dijagnostikovanja bolesti.

Ti predznaci se ne mogu otkriti modernim metodama snimanja mozga, saopštili su francuski neurolozi. Naučnici su istakli i da je njihovo otkriće prvi put potvrdilo na većem uzorku ispitanika da je Alchajmer oboljenje koje se pritajeno dugo razvija.

Danas na tržištu postoji oko dvadeset lekova kojima se ublažavaju posledice Alchajmera, ali je njihovo dejstvo veoma slabo jer se prekasno primenjuju, pošto se moždana oštećenja ne mogu regenerisati.

Ukoliko se, međutim, ti lekovi uzimaju kao prevencija, oni će, kako su naveli su francsuki naučnici, imati pozitivno dejstvo na mozak.

Simptomi bolesti

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.

Ova bolest uzrokuje postepeno i nepovratno gubljenje pamćenja, sposobnosti govora svesti o vremenu i prostoru i, eventualno, sposobnosti da se brinu sami o sebi.

Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906. godine, i tada se smatralo da je ona retko mentalno stanje pretežno mladih ljudi.

Danas se kasna Alchajmerova bolest prepoznaje kao najčešći uzrok gubljenja mentalnih funkcija oko 65. godine života, a rana Alchajmerova se mnogo ređe pojavljuje, i to kod ljudi u 30-tim, 40-tim i 50-tim.

Neki pacijenti koji boluju od ove bolesti se suočavaju sa ogromnim strahom i frustracijama dok se bore ponekad sa najjednostavnijim zadacima i dok polako gube nezavisnost.

Alhajmerova bolest se pojavljuje postepeno. U ranim fazama, pacijent ima relativno male probleme učeći nove informacije i sećajući se gde su ostavili svoje stvari, kao što su ključevi ili novčanik.

Tada počinju problemi u prepričavanju ranijih događaja, ili u pronalaženju reči da bi se izrazili. Kako bolest napreduje, pacijent može imati poteškoća da se seti koji je dan ili mesec, ili da pronađu put kroz poznato okruženje.

To može da izazove sklonost ka tome da odlutaju negde i da kasnije ne mogu da se vrate nazad.  Promene u ponašanju se manifestuju tako što pacijent postaje paranoičan i nesposoban da učestvuje u razgovoru.

Na kraju, pacijent postaje potpuno nesposoban za obavljanje osnovnih životnih funkcija, kao što su hranjenje i korišćenja toaleta.

Nastavak na RTS...


 Povezane vesti
Alchajmerova bolest se dugo razvija

Alchajmerova bolest se dugo razvija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2008

PARIZ - Psihološki i intelektualni poremećaji koji najavljuju Alchajmerovu bolest, jedan od najčešćih oblika demencije, javljaju se čak 10 do 13 godina pre dijagnostikovanja bolesti, ustanovili su francuski neurolozi Žan-Fransoa Dartik i Žan-Mark Orgogozo...Ti poremećaji se, kako su istakli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.