Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 09:18

Дан сећања на жене жртве насиља и алармантно упозорење – од почетка године 18 убијених

Готово сваке недеље једну жену убије партнер, бивши партнер или сродник. Од почетка године убијено је 18 жена – међу њима су и две девојчице.
Дан сећања на жене жртве насиља – 18. мај, установљен је 2017. године како би се јавност, али и надлежне институције, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице.

Од почетка године у Србији је убијено 18 жена, а међу њима су и две девојчице.
Готово сваке недеље једна жена страда од партнера, бившег партнера или мушког члана породице, најчешће у свом дому, упозоравају организације које се баве заштитом жена од насиља.
Наглашавају да се трећина свих фемицида у Србији почини ватреним оружјем и подсећају да је од почетка године пет жена убијено на овај начин.
Постављају питање – зашто фемицид није посебно кривично дело, због чега се не успоставља независно државно тело за праћење фемицида, ко штити жене од насилника и да ли су животи жена мање вредни?  
Да ли је злочин могао да буде спречен, ко је заказао  У Пироту је 5. марта, у центру града, наочиглед пролазника, убијена Сања Маноилов. На њу је пуцао бивши партнер, који је у том тренутку имао забрану приласка жртви.
Сања је осам пута је пријављивала насиље, а тек деветог пута пред тужилаштвом је покренут поступак. Међутим, насиље се поновило и тада је за насилника тражен притвор, али је суд то одбио. После тога – починио је убиство.
У том граду се и после два месеца поставља питање, зашто злочин није спречен и ко је заказао.
"Жена је знала шта, како и где да тражи помоћ и подршку и пријављивала је насиље. Надамо се да смо некако допринеле својим радом и ангажманом освешћујући жене о томе да препознају и пријаве насиље, а Сања је била један од њих", рекла је Марија Пенчић, председница УО "Жене југа"
"Институције да преузму део своје одговорности" Потребна је, каже, интензивнија сарадња и едукација жена, али и реакција институција.
"Ако ми на свим нашим радионицама говоримо о насиљу, говоримо женама како да препознају и пријаве насиље, онда је на неки начин и обавеза да институције преузму део своје одговорности и да прате случајеве који су ризични. Ја се надам да се то ради, али када имамо овако велики број жртава, то заиста тражи мало више пажње", рекла је Пенчићева.
Насиље мора бити пријављено, истиче Пенчићева и додаје да се о томе мора говорити.
"Девојчице кроз свој развој морају да се упознају шта значи насилничко понашање, како да га препознају, пријаве и избегну", рекла је Пенчићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.