Izvor: RTS, 31.Mar.2023, 06:02

Четиристо дана рата у Украјини; Путин наредио пролећну регрутацију, позиви за 147.000 људи

Рат у Украјини – 400. дан. Руски председник Владимир Путин потписао је указ о пролећној регрутацији, која почиње 1. априла и трајаће до 15. јула. Обухваћено је 147.000 људи. Новинар "Волстрит џорнала" ухапшен је у Јекатеринбургу због оптужби за шпијунажу. Амерички лист тражи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << његово ослобађање, док државни секретар САД Ентони Блинкен позива америчке држављане да одмах напусте Русију.
Руски председник Владимир Путин потписао је указ о пролећној регрутацији, која почиње 1. априла и траје до 15. јула. Позив ће добити 147.000 људи, пренела је агенција Тас.

Током јесени 2022. године, укупно 120.000 људи је у Русији позвано у војну службу, а 134.500 је регрутовано прошлог пролећа. У просеку, око 130.000 људи је регрутовано у сваком року у последњих неколико година, наводи руска агенција.
Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјапков рекао је да Москва још разговара са шефом Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) о идеји да се око нуклеарке Запорожје формира безбедносна зона.
Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је новинар америчког Волстрит џорнала Иван Гершкович ухапшен у Јекатеринбургу под сумњом за шпијунажу. Окружни суд у Москви одредио му је притвор до 29. маја.
Амерички лист пориче оптужбе ФСБ-а и тражи хитно ослобађање "поузданог и посвећеног репортера", док је државни секретар Сједињених Америчких Држава Ентони Блинкен позвао америчке држављане да одмах напусте Русију.
"Дубоко смо забринути због објаве Русије да је привела новинара који је држављанин САД. Приоритет Стејт департмента је безбедност и сигурност грађана САД у иностранству. Ако сте држављанин САД и живите или путујете у Русију, молимо вас, одмах је напустите", написао је Блинкен на Твитеру.
Руске снаге оствариле су одређени напредак у Бахмуту на источној линији фронта, саопштили су украјински војни званичници.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.