Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:53

БИМ технологија – који су јој бенефити и када ће постати обавезна у грађевинарству

Дигитализација грађевинског сектора у Европи започета је пре неколико година увођењем БИМ технологије. Осим ефикаснијег управљања грађевинским и инфраструктурним пројектима, највећа предност је прецизно предвиђање трошкова. Србија се придружила земљама у којима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је та технологија постала саставни део грађевинског сектора, а од 2028. године ће постати обавезна.
Дигитализација у грађевинарству предвиђа увођење БИМ софтвера, што значи да ће све информације о пројекту, од идејног решења, изградње до експлоатације, одржавања и рушења, бити похрањене у једном документу.

"БИМ технологија значи управљање грађевинским пројектима уз битно смањење трошкова и потпуну контролу над сваким процесом у изградњи. И што је много важније, омогућава да касније можете да одржавате те објекте, јер кроз БИМ технологију видите буквално сваки део објекта", истиче Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Предности БИМ технологије Према речима стручњака, сигурност и квалитет су, поред уштеде, главни бенефити. Пројектујући у 3Д технологији избећи ће се непредвиђене ситуације, попут урушавања околних објеката.
"Знамо да су грађевински пројекти увек изазовни из угла безбедности, јер причамо о једном непознатом терену, ради се на отвореном, све се ново гради. Заиста је то велики бенефит који нам омогућава да се поред свих осталих бенефита аутоматски проверава и сигурност на раду", наглашава Вељко Јањић, председник удружења БИМ Србија .
БИМ софтвер у грађевини убрзава процес пројектовања, добијања дозвола и омогућава рано, аутоматско откривање неправилности и неусаглашености.
"Обећавамо да ћемо ово ставити на дневни ред и да ћемо се борити да следеће године добијете и адекватну подршку кроз програме дигитализације, јер мислим да више није упитно шта и како већ само којом брзином ћемо успети да се трансформишемо и прихватимо овај нови алат", поручује Михајло Весовић из ПКС.
У Србији, БИМ технологија коришћена је до сада у изградњи неколико пројеката високоградње, Железничке станице Прокоп, као и за ЕXПО, Национални стадион и метро у Београду.
Холандија је међу првим земљама у којима је БИМ технологија постала обавезна у грађевинарству.
У Италији се у БИМ технологији граде објекти чија вредност прелази 100 милиона евра, а та уредба биће укинута 2025. када ће и Словенија увести ову технологију у грађевинарство.
У Србији ће постати обавезна од 2028. године. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.