Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 12:41

Просветари у Енглеској поново на улицама, не прихватају понуду Ришија Сунака

Енглески просветни радници су поново на улицама - девети пут од 1. фебруара, када је спорадични штрајк почео. Не прихватају понуду премијера Ришија Сунака који нуди повећање зараде за 4,5 одсто и једнократних 1.000 фунти за професоре и наставнике.
Учитељи, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наставници и професори у Енглеској инсистирају на спорадичној, а не на континуираној обустави рада зато што је Закон о штрајку у Британији један од најнеповољнијих за раднике у свету.

Постоји низ процедура и регулатива, које сваки синдикат мора да испуни како би прогласио штрајк. Најважнија је да целокупно чланство сваки пут мора поштом или електронски да гласа о томе да ли штрајк треба да се одржи.
То управо чине чланови свих просветних синдиката припремајући наставак штрајка за јесен.
Синдикат директора школа најавио је да ће им се придружити, јер међу чланством влада "очајање и немоћ".
Плате просветних радника у Британији реално су због инфлације умањене за 23 одсто од 2010. године.  Млади наставници задржавају се у професији просечно око две и по године, незадовољни условима рада.

Све чешћа ситуација у лондонским школама је да наставници предају предмете за које нису квалификовани само да би неко био у учионици.
Због великог прилива имиграната у Лондон, разреди су све већи, док се у остатку земље школе затварају због премало ђака.
Шкотска и Велс већ дали повишицу од седам и осам одсто Влада премијера Ришија Сунака нуди повећање зараде за 4,5 одсто и једнократних 1.000 фунти за професоре и наставнике.
Понуда је за сада одбијена јер су владе Шкотске и Велса већ дале повишицу од седам и осам одсто у априлу, чиме су решиле проблем.
Министарка просвете Џилијан Киган једна је од најнеомиљенијих политичара у земљи. Њено министарство потпуно игнорише штрајк.
Енглески просветари на распуст одлазе озлојеђени, те школство очекује још тежа јесен јер ће много просветара поново напустити учионице, што због штрајка, што заувек.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.