Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 10:53

Убедљива победа Мицотакиса и Нове демократије на изборима у Грчкој, Сириза највећи губитник

Лидер партије Нова демократија Киријакос Мицотакис положиће заклетву као грчки премијер након што му је убедљивом победом на поновљеним парламентарним изборима у недељу додељен други четворогодишњи мандат.
Партија десног центра Нова демократија >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << добила је на поновљеним парламентарним изборима 40,5 одсто гласова и 158 места у грчком парламенту који броји 300 посланика.

Тежак изборни пораз претрпела је левичарска Сириза, странка некадашњег премијера Алексиса Ципраса, која је освојила свега 17,83 одсто гласова и 48 посланичких места - 23 мање него на претходним изборима.
ПАСОК je задужио 32 мандата, а Комунистичка партија 20. У парламент ће и посланици из редова мало познате ултрадесничарске партије Спартанци (12) и религиозне странке Ники (10), која има подршку дела Грчке православне цркве.
Цензус од три одсто прешли су и партија Курс слободе, која ће имати осам посланика и странка Грчко решење са 12 мандата.
Нова демократија је победила и на парламентарним изборима 21. маја, али тада није освојила већину неопходну да води владу без формирања коалиције, па су избори поновљени јер су три најснажније странке одбиле понуђени мандат за формирање владе.
"Нова демократија тренутно нема правог противника" Грчки медији резултате поновљених избора виде као историјску победу Киријакоса Мицотакиса, лидера Нове демократије, бившег банкара и потомка моћне породице.
Поједини аналитичари чак истичу да Нова демократија тренутно нема правог противника на грчкој политичкој сцени.
Очекује се да ће Мицотакис у току дана посетити председницу Грчке Катерину Сакеларопулу како би званично добио мандат за формирање владе, након чега ће положити заклетву и објавити имена чланова владе.
Мицотакис је обећао да ће током другог мандата на месту председника владе повећати приходе од туризма, отворити нова радна места и приближити плате просеку Европске уније.
Док су пандемија коронавируса и велика железничка несрећа у фебруару разоткрили недостатке у грчком здравственом систему и систему јавног превоза, грађане муче растуће цене и економске потешкоће.
"Никада не обећавам чуда, али уверавам вас да ћу остати веран својој националној дужности", рекао је Мицотакис.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.