Izvor: RTS, 06.Jun.2023, 05:53

Урушена брана на Дњепру у Херсонској области, апел да се становништво евакуише; Украјинци и Руси размењују оптужбе

Рат у Украјини – 468. дан. Велика брана у Херсонској области Нова Каховка уништена је током гранатирања, а вода се излила и поплавила околно подручје. И док руски званичници тврде да је реч о "терористичком нападу", Кијев наводи да су за урушавање одговорне руске снаге. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Украјинска противваздушна одбрана оборила 20 крстарећих ракета над Кијевом, саопштавају тамошње власти.
Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар изјавила је јуче да су украјинске снаге започеле ''офанзивне акције'' у појединим областима у тој земљи. Наводе да имају довољно оружја за контраофанзиву против Русије. 
Москва, са друге стране, тврди да је осујетила велики украјински напад, те да украјинске оружане снаге нису успеле да постигну успех у великој офанзиви на пет сектора фронта на јужнодоњецком правцу.
Према речима портпарола руског министарства одбране Игора Конашенкова, циљ противника био је да пробије одбрану руских снага на најрањивијим деловима фронта, али да украјинске снаге нису успеле у томе.
Такође, Русија је саопштила и да је осујећен још један покушај две групе "украјинских диверзаната" да продру у Белгородску област, која се граничи са Украјином. Два дрона пала су на ауто-пут 300 километара од Москве.
Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је у Кијеву са британским министром спољних послова Џејмсом Клеверлијем о припремама за самит НАТО-а, као и о украјинској формули за окончање "руске инвазије".
У Кијев је јуче стигао и кардинал Матео Зупи, специјални изасланик папе Фрање. Руска Балтичка флота почела је са војним вежбама у Балтичком мору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.