Izvor: RTS, 18.Maj.2023, 06:01

Када малолетници уђу у стрељану – интерна правила могу бити изнад закона

Две недеље прошле су од језивог убиства у школи "Владислав Рибникар". Трагедија нам је открила многе пропусте система, између осталог и да не постоји закон који би малолетнику забранио да иде у стрељану и пуца из ватреног оружја.
Неважно је да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ли имате 15, 17 или 25 година. Ући ћете у стрељану свакако. Када малолетна особа пуца на стрелишту, то није ни прекршај ни кривично дело, јер Закон о оружју и муницији не прописује старосну границу.

"Велики број стрељана неће дозволити малолетницима да користе ватрено оружје, било ког типа. Њиховим интерним правилником је то тако решено. Тамо где је дозвољено, где стрељане одобравају, искључиво се инсистира на присуству родитеља и на максималном контролисаном раду. То значи да је ту инструктор који практично држи оружје или је на 20 центиметара од лица које гађа", наводи Иван Урошевић, лиценцирани инструктор за безбедно руковање ватреним оружјем.
Власник стрељане није дужан да пријави надлежнима уколико малолетник жели да пуца. Када уђе у стрељану, особа уписује личне податке и доставља оружни лист ако користи своје оружје. Ако га нема, у стрељани добије оружје и калибар који је предвиђен за тај узраст. Када први пут дођете, инструктор вас пита, између осталог, и због чега желите да научите да гађате, потом вам даје дозволу.
"На том уводном часу уопште нећете ни помињати како оружје ради, како функционише, како се пуни, како се празни, суштински то се неће спомињати, само ћете причати о безбедности и неке најосновније ствари о самој техници гађања. Сада људи очекују, свако ко има оружје, свако доводи своју децу да их обучава. Далеко је то од тога, чак је и изузетно ретко", наглашава Урошевић.
У свим стрељанама са којима смо контактирали тврде да не пуштају малолетнике, иако то није забрањено. Малолетници се помињу једино у законима који регулишу употребу ваздушног и ватреног оружја у спорту. Стрељане су исте, али је оружје другачије. У овим првим свако може да пуца из ватреног оружја, а ако тренирате стрељаштво, до ватреног оружја можете стићи само дугогодишњим радом и добрим спортским резултатима на такмичењима. У супротном вам је доступно само ваздушно и малокалибарско оружје.
"По правилима светске и европске стрељачке федерације малолетна деца могу да гађају и ватреним оружјем, али то подразумева изузетно ригорозне, стриктне мере безбедности и контроле рада са тренерима, јер код најмлађих је обавезна контрола тренера и он мора обавезно бити присутан на тренингу и такмичењима. По правилима Стрељачког савеза Србије, малолетним лицима који су регистровани стрелци, њима је забрањено гађање оружјем великог калибра", истиче Ненад Петковић, генерални секретар Стрељачког савеза Србије.
Малолетници у стрељаштву могу да користе само малокалибарско ватрено оружје. Регистровани стрелци у стрељаштву имају законску обавезу да на сваких шест месеци обаве лекарски преглед. Да би тако било и када су друге стрељане у питању, довољан је подзаконски акт или правилник који би прописао услове и начин коришћења стрељана, укључујући и забрану приступа малолетницима. Правилник је одавно у припреми.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.