Izvor: RTS, 24.Apr.2023, 16:22

Комитет министара СЕ прихватио пријаву Приштине, захтев за чланство прослеђује се Парламентарној скупштини

Комитет министара Савета Европе, који има 46 држава чланица, на данашњој ванредној седници одлучио је да се захтев Приштине за чланство у Савету Европе проследи Парламентарној скупштини Савета Европе.
Комитет министара СЕ на данашњој седници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одлучио је да се покрене процедура за разматрање захтева Приштине за пријем у ту организацију, а против предлога гласали су Мађарска, Румунија, Кипар, Шпанија, Азербејџан, Грузија и Србија, речено је Танјугу у Министарству спољних послова. Уздржани су били БиХ, Грчка, Словачка, Молдавија и Украјина.

Зелено светло су дале 33 земље, међу којима су из региона Црна Гора, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Албанија.
Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала објавила је на Фејсбуку да је за одлуку Комитета министара гласало више од две трећине чланица.
Гервала је оценила да одлука представља "историјски корак за Косово", можда и, како је навела, најважнији од када је Приштина једнострано прогласила независност.
"Овом одлуком завршена је важна етапа ка пуноправном чланству", навела је Гервала.
Захвалила је земљама које, како је навела, иако формално нису признале самопроглашену независност Косова, нису блокирале његово чланство, не наводећи о којим државама је реч.
Посебно је захвалила САД које су се, како је навела, поново показале као најважнији савезник Приштине и подржале је у дијалогу са великим бројем држава чланица Савета Европе.
"Много посла остаје да се уради. Процес чланства је дуг и пун изазова", рекла је Гервала и истакла да ће на крају процеса Приштина "заузети место које јој припада као чланици Савета Европе".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.