Izvor: RTS, 16.Apr.2023, 07:07

Кијев и Москва пребројавају цивилне жртве у Доњецку; Варшава и Будимпешта стављају рампу на храну из Украјине

Рат у Украјини – 415 дан. Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је да руске снаге настављају нападе у правцу Лимана, Бахмута, Авдијевке и Маринке. Након што су Пољска и Мађарска увеле забрану увоза прехрамбених производа из суседне Украјине, из Европске уније >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << истичу да једностране акције чланица нису прихватљиве. Председник Украјине Володимир Зеленски каже да Украјинци дочекују Васкрс са непоколебљивом вером у победу доброте, истине и живота.
Министарство одбране Русије саопштило је да борци паравојне јединице "Вагнер" заузели су још два подручја украјинског града Бахмута на северној и јужној периферији града.

Украјинске власти навеле су да се биланс жртава у руском ракетном нападу на Славјанск попео се на 11 погинулих и 21 рањену особу.
Са друге стране, локални званичници на територији дела Доњецка који је под контролом руских снага тврде да су у нападу украјинске војске четири особе убијене, а да је десет рањено у стамбеној области града Јасинувата.
"Пољска влада одлучила је да забрани увоз житарица и друге хране из Украјине како би заштитила своје пољопривреднике", рекао је лидер владајуће Партије права и правде (ПиС) Јарослав Качињски.
Како је навео, уредбом се забрањује увоз житарица из Украјине али и десетина других врста пољопривредних производа.
У међувремену, и влада мађарског премијера Виктора Орбана придружила се забрани увоза, саопштивши да ће статус кво нанети озбиљну штету локалним прозивођачима.
Није наведено када ће забрана на увоз житарица и друге хране ступити на снагу, али се напомиње да ће истећи крајем јуна.
Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о стварању јединственог регистра војних обвезника и увођењу електронских судских позива, наведено је у документу који је објављен на званичном интернет порталу правних информација.
Реч је о изменама и допунама одређених законодавних аката Руске Федерације по питању обавештавања грађана о њиховом појављивању на регрутацији за војну службу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.