Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2017, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto još nismo pronašli vanzemaljce? (VIDEO)

Ako je galaksija toliko stara koliko tvrde naučnici, inteligentni oblici života su imali dovoljno vremena da se jave jedni drugima, prenosi "Listverse".

Dakle, ako je statistički vjerovatno da vanzemaljci postoje, zašto ih još nismo našli?

Ovo su neki od razloga.

1. Zemlja je jedinstvena

Niz događaja koji su se odigrali da bi se stvorio život na zemlji su toliko slučajni i kompleksni da se jedino u istom takvom biološki savršenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nizu može dogoditi sličan ishod, tvrde naučnici.

Hipoteza "Rare Earth" tvrdi da, iako postoje planete slične Zemlji, nijedna od njih nema ono što je potrebno da bi se stvorio inteligentni život. Drugim riječima, nismo pronašli vanzemaljce jer ne postoje. Ono što Zemlju čini posebnim je dug period stabilne klime. Bez ovakve udaljenosti od Mjeseca i Sunca, planeta bi bila ili prehladna ili previše vruća, imala bi premalo kiseonika i ne bi se mogao razvijati život.

Ovu teoriju podupiru astronom Donald Braunli i paleontolog Peter Varg koji su je prvi put prezentovali prije 15 godina. U tih 15 godina, pronađene su neke planete slični Zemlji, ali s jako malom vjerovatnoćom da na njima postoji život.

2. Nisu dovoljno napredni

Po "Great Filter" teoriji, 'mali zeleni' postoje, ali nisu dovoljno tehnološki uznapredovali da bi prevalili toliki put do nas ili da bi nam poslali poruku. Iako imamo moderne svemirske letjelice, satelite i čini nam se da smo blizu pronalaska vanzemaljaca, moguće je da će nas pogoditi katastrofa kataklizmičkih razmjera i da će nas potpuno izbrisati s lica Zemlje ili tehnološki unazaditi.

Isto tako, to se može dogoditi i vanzemaljcima.

3. Preselili su se

Futurista Džon Smart smatra da je inteligentni život nekada postojao u svemiru, ali je postao toliko napredan da je prešao u drugi oblik. Tvrdi da su postali toliko napredni da su se prestali širiti u vanjski prostor i fokusirali se na unutrašnji.

Koncept je uporedio s računarima. Ono što su u početku bili enormni računari, a kompjuterski sklopovi su zauzimali cijele prostorije, s vremenom su postali sve manji dok im je istovremeno rasla snaga i kapacitet. Tako i inteligentni život evoluira, a na kraju ćemo biti toliko mali da ćemo funkcionirati u crnoj rupi van okvira vremena, tvrde ovi teoretičari.

4. Zemlja ipak nije toliko posebna

Možda su vanzemaljci toliko napredniji od nas da ih uopšte ne zanimamo. Ova teorija je potpuno suprotna od "Rare Earth" teorije i tvrdi da vanzemaljci, koji imaju superiornu tehnologiju i ne zanimaju ih naši resursi, uopšte nisu zainteresovani za potragom za drugim oblicima.

Zašto bi trošili energiju dolazeći kod nas, kad ima 8.8 miliona takvih planeta, pitaju se zagovornici ove teorije.

5. Živimo u virtuelnoj stvarnosti

Najkomplikovanija od svih teorija je ona "Planetarium". Zagovornici te teorije smatraju da je naš svijet jedna "forma virtuelne stvarnosti" ili 'planetarium' dizajniran kako bi ljudi imali iluziju da je svemir prazan. Nismo sreli vanzemaljce jer nisu ubačeni u program, tvrde oni.

"Kako možemo znati da je svijet oko nas stvaran, a da nismo samo 'mozak u tijelu', koji misli da živi u stvarnom svijetu?", pitaju se.

Takođe smatraju da smo u kompjuterskoj simulaciji koju su kreirali napredniji oblici života. Zašto bi nas posmatrali kao mrave? Možda iz zabave, možda istražuju... Ipak, brojni protivnici ove teorije tvrde da je to samo scenario SF filmova i da bismo već primijetili grešku u programu da je to istina.

6. Svemir je ogroman

Naše planete su možda toliko udaljene da je mala šansa da ćemo uspješno komunicirati s vanzemaljcima.

Neke teorije tvrde da je Zemlja izoliovana i da je najbolje da se primirimo i čekamo njihove signale.

"Moći ćemo odgovoriti kad dovoljno evoluiramo", tvrdi Stiven Hoking.

7. Nismo još detektovali njihove signale

Naučnici poput Frenka Drejka i Karla Sagana su isticali kako je velika razlika u "nedostatku dokaza" i "nepostojanju vanzemaljaca".

Lov za njima je usporen zbog finansiranja takvih projekata, tvrde. Teleskop "Array", posebno napravljen za lov na druge oblike života u svemiru je počeo funkcionisati 2007. godine. Ovaj mega teleskop je finansirao suosnivač Microsofta Pol Alen.

Nakon nekoliko početnih problema, ipak su uspjeli da pokrenu projekat i počnu istraživanja. Ako je ijedan satelit na Zemlji sposoban da otkrije tuđinske signale, to je ovaj, tvrde naučnici.

8. Ne možemo dešifrovati poruke

Čak i ako su druge planete sposobne za život, da li bi se taj život razvio slično kao onaj na našoj planeti?

Možda smo toliko drugačiji da ne primjećujemo poruke jedni od drugih. Kao što šišmiši komuniciraju audio valovima, a mi smo vizuelna bića, tako je moguće da i s vanzemaljcima ne možemo "pronaći zajednički jezik".

"Problem je što mi tražimo nešto slično i logično, a možda uopšte ne možemo da razumijemo kako oni funkcionišu", rekao je astrofizičar Lord Ris.

9. Suicidalni su

Teorija "Medea" tvrdi da sva živa bića u sebi sadrže jednu dozu autodestruktivnosti. Slična je s "Great Filter" teorijom jer sugeriše da ćemo umrijeti prije nego evoluiramo dovoljno da bi stupili u kontakt s drugim vrstama.

Teorija je dobila ime po grčkoj mitologiji i smrtonosnoj Medeji koja je ubila vlastitu djecu.

Ne želimo da umremo, ali majka priroda nas je napravila takvima da ćemo se eliminisati prije nego što postanemo "previše za Zemlju" i poremeti se prirodna ravnoteža, tvrde zagovornici ove teorije.

10. Oni su među nama...

Zvuči kao naučna fantastika, ali neki naučnici smatraju da vanzemaljci hodaju među nama.

Na primjer, bivši kanadski ministar odbrane je dao intervju 2014. godine u kojem je naveo 80 vrsta vanzemaljaca koji žive na Zemlji.

Neki od njih izgledaju kao ljudi. Druga vrsta, "sivi" izgledaju više kao stereotipni "alieni".

Heljer nije jedini koji tako misli. Podršku su mu dali i fizičar Pol Dejvis i dr. Robert Trandl.

Prema njihovim shvatanjima, vanzemaljci ne samo da postoje, već su tu, bili mi toga svjesni ili ne...



(NN, 24Sata.hr)
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.