Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslina filmska nagrada dodeljena Denisu Murenu

Majstor za specijalne efekte Denis Muren, koji je radio u filmovima "Ratovima zvezda", "Terminator 2" i "Vanzemaljac (E.T.)" dobio je nagradu "Tesla" za posebna vizionarska dostignuća, na ceremoniji koja je održana na Beverli Hilsu u SAD.

"Satelit nagrada Nikola Tesla" je dodeljena peti put, a njen osnivač je Internacionalna pres akademija iz Kalifornije, saopštila je danas kuća "Dunav osiguranje", jedan od partnera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog projekta.

Nagrada se dodeljuje za posebna vizionarska dostignuća i unapređenje filmske umetnosti, a od ove godine njeni sponzori su, uz "Dunav osiguranje", postali "Telekom Srbija" i Elektroprivreda Srbije.

Denis Muren je osmostruki dobitnik nagrade Oskar, "a poznavaoci filmske umetnosti kažu za njegov rad da je kamen temeljac koji je obeležio istoriju vizuelnih efekata na filmu", navodi se u saopštenju.

Kompanija "Dunav osiguranje" je bila partner i za posebnu nagradu "Meri Pikford", za izvanredan umetnički doprinos industriji zabave - koju je ove godine osvojila Keti Bejts, osvajač Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu "Mizeri" Roba Rajnera. Internacionalna pres Akademija svake godine dodeljuje pet nagrada, a ona koja je nazvana po Nikoli Tesli ustanovljena je 2003. godine.

Prošlogodišnji dobitnik je režiser Ričard Doner, koji je snimio prvog "Supermena" (1978) i delimično drugug, a takođe i horor hit "Predskazanje" (1976), akcioni serijal "Smrtonosno oružje", vestern "Maverik" i druge filmove,

Prethodni dobitnici nagrade "Tesla" su režiseri Džejms Kameron (James Cameron) i Stiven Spilberg, glumac Džeri Luis i majstor specijalnih efekata Sten Vinston, koji se proslavio filmovima "Terminator", "Osmi putnik 2/Tuđinci" i "Park iz doba Jure".

Pokrovitelji nagrade su i guverner Kalifornije Arnold Švarceneger, kao i gradonačelnik Los Anđelesa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.