Sve što ste želeli da znate o Bigfutu

Izvor: B92, 24.Sep.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što ste želeli da znate o Bigfutu

Verovanje u čudovište poznato kao Bigfut ili Veliko stopalo, u SAD rasprostranjeno je skoro kao i verovanje u NLO i slične pojave. Svi su nešto videli, ali da li je iko video nešto konkretno? Izgleda da jeste...

Veliko stopalo na teritoriji SAD viđeno je više od tri hiljade puta, od 1921. kada datira prva uspomena na ovom čudovište. Tako bar pokazuje nova mapa koju je sastavio Džošua Stivens sa Državnog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Pensilvaniji.

On se poslužio postojećim arhivskim materijalima koji ukazuju na postojanje Bigfuta i smestio ih na mapu SAD. Tako je po prvi put potera sa one strane okeana za ovim divljim čovekom, majmunolikim stvorenjem, postala jednostavnija, uz ovu svojevrsnu enciklopediju.

Zašto bi se iko bavio nečim kao što je sakupljanje podataka o Velikom stopalu, pita se američki magazin Tajm. Zbog opsesije? Zabave? Ili samo zbog toga što su svi podaci oduvek bili prisutni, ali ih niko do sada nije “geografski sredio”.

Kako tvrdi Stivenson na svom blogu, njegov rad u najvećem delu oslanja se na podatke koje je prikupila organizacija za istraživanje fenomena Velikog stopala (Bigfoot Field Researchers Organization).

Sada je Stivenson svaki podatak uneo na mapu uz ne samo tačnu lokaciju mesta gde je navodno viđeno Veliko stopalo, vež i datumske odrednice o njegovoj pojavi.

PROČITAJTE: Teorije zavere – u šta sve veruju Amerikanci?

U pojedinim slučajevima, ova virtuelna mapa obogaćena je fotogarfskim i video zapisima koji svedoče o pojavi neobičnog čudovišta. Svakako je najpoznatiji snimak Rodžera Patersona i Roberta Džimlina iz 1967. godine, koji su navodno uspeli da snime nauci nepoznato biće.

Stivenson uočava da postoje određene regije u kojima je pojava Velikog stopala učestalija nego u drugim.

“Nemam dobro objašnjenje zašto je to tako. Ovo su samo prikazi mesta na kojima je viđen Bigfut i ne bih se usudio ništa više da komentarišem jer to nije polje moje stručnosti (ako uopšte postoje Bigfut-stručnjaci). Ali jedna stvar je jasna: ako legendarni dvonožac zaista postoji, onda više voli da putuje na zapad SAD”, piše Stivenson.

Veliko stopalo još se naziva i Saskvoč (engl. Sasquatch) i smatra se majmunolikim stvorenjem koje pohodi predele SAD i Kanade. Zanimljivo je svakako da ovo stvorenje nije isključivo “proizvedeno u Americi”. Naime, sličan divlji čovek postoji i u brojnim drugim predelima sveta. tako je na Himalajima poznat kao jeti, u predelu Kavkaza ga nazivaju almasti...

PROČITAJTE: Da li su jetiji stvarni?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.