SAD kriju dokaze VIDEO

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 17:10

"SAD kriju dokaze" VIDEO

Američka vlada je sprovela "višedecenijski" program tokom kojeg su prikupljeni srušeni neidentifikovani leteći objekti (NLO).

Pokušan je i obrnuti inženjering tih objekata, rekao je bivši američki obaveštajni zvaničnik na saslušanju u Kongresu.

Dejvid Gruš, koji je vodio analizu neobjašnjivih abnomalnih pojava (UAP) u okviru agencije američkog Ministarstva odbrane do 2023. godine, rekao je nadzornom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odboru Predstavničkog doma u Vašingtonu da su "neljudska" bića pronađena, preneo je Gardijan.

Saslušanje je bilo podstaknuto tvrdnjama Gruša u junu da je američka vlada tajno skrivala letelice vanzemaljaca. U sredu je Gruš neke od tih tvrdnji ponovio pod zakletvom.

"Bio sam obavešten, tokom mojih službenih dužnosti, o višedecenijskom pronalaženju i obrnutom inženjeringu UAP-a, za koji mi je bio odbijen pristup“, rekao je Gruš.

Gruš je podneo žalbu kao uzbunjivač 2022. godine. Govoreći o svojoj ulozi u vladi, Gruš je naveo da je bio zadužen da istražuje šta vojne, odbrambene i druge agencije znaju o vanzemaljcima i vanzemaljskim letovima, ali tvrdi da mu je onemogućen pristup tajnim vladinim NLO programima.

Gruš je rekao da se suočio sa "veoma brutalnom" odmazdom zbog svojih navoda. "To me je povredilo i profesionalno i lično“, rekao je Gruš.

Tokom ispitivanja Gruš je naveo da je imao saznanja o "ljudima koji su povređeni" tokom vladinih napora da sakrije informacije o NLO.

Na pitanje člana nadzornog odbora da li se "plašio za svoj život“, Gruš je odgovorio: "Da, definitivno.“

"Nadam se da će moje akcije na kraju dovesti do pozitivnog ishoda, povećane transparentnosti", kazao je Gruš.

Grušova tvrdnja da savezna vlada skriva dokaze o vanzemaljskim letelicama od Kongresa izazvala je buru u junu, što je navelo nadzorni odbor predvođen republikancima da odmah pokrene istragu.

Od tada se pojačala intriga oko toga da li i koje dokaze vlada ima u vezi sa NLO.

Tim Barčet, republikanski kongresmen iz Tenesija koji takođe vodi istragu o NLO, tvrdio je poslednjih nedelja da SAD imaju dokaze o tehnologiji koja "prkosi svim zakonima fizike“ i da vanzemaljske letelice poseduju tehnologiju koja bi nas mogla "pretvoriti u briket od ćumura”.

U sredu je, međutim, pokušao da umanji, bar donekle, ono što će se čuti.

"Nećemo dovoditi male zelene ljude ili leteće tanjire na saslušanje. Žao mi je što sam razočarao gotovo polovinu vas. Samo ćemo doći do činjenica“, rekao je Barčet.

Optužio je vladine agencije za nedostatak saradnje sa nadzornim odborom oko istrage.

"Bilo je tako teško doći ovamo danas. U baptističkoj crkvi kažemo da nam je đavo na putu, a đavo nam je bio na putu u borbi za ovu stvar. Naišli smo na blokade za koje su odgovorni članovi, obaveštajna zajednica i Pentagon", kazao je Barčet.

Iako na saslušanju nije bilo "malih zelenih ljudi", Gruš je tvrdio da su SAD otkrile vanzemaljska bića.

Nakon što je Gruš ponovio stav da vlada poseduje srušene vanzemaljske letelice, upitan je da li "imamo tela pilota koji su upravljali ovom letelicom".

"Kao što sam već javno rekao u intervjuu za Njuznejšon, biološka sredstva su došla sa nekim od ovih otkrića", rekao je Gruš.

Ta biološka sredstva, rekao je Gruš, "nisu ljudska, a to je bila procena ljudi sa direktnim znanjem o programu s kojim sam razgovarao, a koji su još uvek uključeni u program".

Rekao je da je vlada verovatno imala saznanja o "neljudskim“ aktivnostima još od tridesetih. Međutim, ponekad je bio manje otvoren pod zakletvom nego u intervjuima za medije.

U intervjuu za "Njuznejšon" u junu, Gruš je tvrdio da vlada ima "veoma veliku, poput fudbalskog terena“ vanzemaljsku letelicu, dok je francuskim novinama Parizijen rekao da SAD poseduju "objekat nalik na zvono” koje je vlada Benita Musolinija pronašla u severnoj Italiji 1933. godine.

Barčet je u razgovoru za Gardijan rekao da je smatrao da su Grušove tvrdnje o pronalaženju "neljudskih“ tela verodostojne.

"Ne želim da to previše pojednostavljujem, ali kako ćete leteti jednim [svemirskim brodom]? Moraš imati nekoga u tome. Čini se da je to prilično jednostavno", rekao je Barčet.

Upitan šta je naučio o vanzemaljskim letovima tokom istrage, Barčet je rekao da "veruje da postoje".

“Znao sam to pre nego što sam došao ovamo. Nisam mnogo naučio jer sam već znao odgovore, ali mi je bilo drago što su to uneli u zapisnik", dodao je Barčet.

Pentagon je demantovao Grušove tvrdnje o zataškavanju. U saopštenju, portparolka ministarstva odbrane Sju Gof rekla je da istražitelji nisu otkrili “bilo kakve proverljive informacije koje bi potkrepile tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi sa posedovanjem ili obrnutim inženjeringom vanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutno“.

Drugi svedoci na saslušanju bili su Dejvid Fravor, bivši komandant mornarice koji tvrdi da je video čudan objekat na nebu dok je bio na misiji 2004. godine, i Rajan Grejvs, penzionisani mornarički pilot koji je tvrdio da je viđao neidentifikovane vazdušne fenomene u blizini atlantske obale "svakog dana najmanje nekoliko godina".

Grejvs, koji je od tada osnovao neprofitnu organizaciju "Amerikanci za bezbedno vazduhoplovstvo", rekao je da se pojavio na saslušanju kako bi "izrazio zabrinutost zbog više od 30 komercijalnih vazduhoplovnih posada i vojnih veterana koji su podelili slične susrete sa mnom".

Upitan da li postoje sličnosti između toga što je on video i drugih o kojima se izveštava, Grejvs je rekao da su mnogi od prijavljenih NLO-a "tamnosive ili crne kocke unutar čiste sfere“ gde su "vrh ili vrhovi kocke dodirivali unutrašnjost sfere".

Gruš tvrdi da nije samo on video navodne vanzemaljske letelice. Kaže i da su njegove tvrdnje zasnovane na "opsežnim intervjuima sa visokim obaveštajnim zvaničnicima“, dok su skeptici primetili da optužbe da vlada krije informacije o NLO nisu ništa novo.

"Priča je u skladu sa mnogim sličnim pričama koje su se odigrale, sežući do osamdeesetih i sedamdesetih, koje zajedno navode da je američka vlada čuvala neverovatnu tajnu, bukvalno najneobičniju koju bi čovečanstvo moglo imati, ne samo nekoliko nedelja ili meseci, već godinama i decenijama, bez značajnog curenja informacija ili dokumentarnih dokaza koji bi ikada mogli da se pojave", rekao je istoričar Geret Graf za Gardijan.

"Mislim da kada pogledate sposobnost vlade da čuva druge zaista važne tajne, postoji mnogo razloga da sumnjate u sposobnost vlade da to uradi", kazao je Graf.

Graf je naveo i da je za njega interesantno to što Gruš nije bio voljan da pod zakletvom ponovi "najeksplozivniju" tvrdnju iz intervjua za "Njuznejšon".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.