Izvor: Svet, 14.Okt.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici ubeđeni: Ovo je siguran dokaz da potičemo od vanzemaljaca

Zmajeva čestica



“Ostaci vanzemaljskog života pronađeni u engleskom gradu Derbšajeru možda mogu biti dokaz da smo potomci vanzemaljaca, tvrde naučnici.
Ovo tvrde istraživači sa Univerziteta u Šefildu i Univerziteta Bakingamskog centra za astrobiologiju koji kažu da je ova čestica pronađena u Zemljinoj stratosferi dugoočekivani dokaz vanzemaljskog života.
Iako se nisu usredsredili na rešavanje jedne od najvećih misterija univerzuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << naučnici tvrde da njihovi nalazi objašnjavaju poreklo čovečanstva, odnosno da sav život na Zemlji dolazi iz svemira.
Profesor Milton Vejnrajt i njegov tim došli su do ovog otkrića tako što su lansirali balon visoko u stratosferu u vreme meteorske kiše Perseida prošle godine.
Balon je pušten na visinu od 27 kilometara u atmosferu iznad Šefilda i bio je opremljen sterilnim „slajdovima” dizajniranim da uhvate sićušne biološke organizme.
Tokom putovanja uhvaćen je jedan mikroorganizam koji je Vejnrajt kolokvijalno nazvao „česticom zmaja” i čijom analizom je utvrđeno da se sastoji od ugljenika i kiseonika što potvrđuje da u pitanju nije komad kosmičke ili vulkanske prašine.
On kasnije nije umeo da precizira da li se radi o jednom životnom obliku ili je sastavljen od velikog broja manjih mikroba. Vejnrajt je takođe nedvosmilsneo izjavio da ovakav biološki entitet ne podseća ni na šta što je pronađeno na Zemlji.
“Ono što je neverovatno jeste da se ovi organizmi pojavljuju u apsolutno prvobitnom stanju. Na njima nisu pronađeni tragovi polena, trave ili čestica zagađenja što isključuje vulkansku prašinu. Ukoliko ne postoji ništa na Zemlji što bi ove čestice vinulo u nebo, one moraju dolaziti iz svemira. Ovo, plus činjenica da su neki biološki materijali koje je tim proizveo napravili krater kada su udarili u česticu, potvrđuje njihovo svemirsko poreklo”, rekao je Vejnrajt.
Ipak, naučna zajednica kritikovala je istraživanja profesora Vejnrajta.
“Zaključak da je u pitanju vanzemaljski život je ogroman skok i zahteva prilično izuzetan dokaz”, napisao je jedan astrobiolog na sajtu space.com dodajući da “izvanredne tvrdnje zahtevaju izvanredne dokaze”.
On je dodao da će tim profesora morati da dokaže da se organizam sastoji od D aminokiselina umesto L amnikiselina što bi bila neka vrsta dokaza da ostaci ne sadrže istu biohemiju kao organizmi na Zemlji.
Međutim, otkriće profesora Vejnvrajta podudara se sa još nekim naučnicima, odnosno došlo je nekoliko nedelja pošto su ruski naučnici tvrdili da su pronašli tragove morskog života na spoljašnjosti Međunarodne svemirske stanice (MSS).
“Nalaz je apsolutno jedinstven. U pitanju su mali planktoni i mikroskopski organizmi otkriveni na spoljašnjosti letelice”, rekao je tada Vladimir Solovjev zvaničnik MSS u ime Rusije.
Otkriće planktona na MSS prvi je put da su otkriveni neki složeni organizmi u svemiru, a mnogi veruju da baš ono potvrđuje teoriju da sav život na Zemlji dolazi iz vasione.
Ovo takođe nije prvi put da profesor Vejnrajt izlazi u javnost sa ovakvim tvrdnjama. Prošle godine izjavio je da je “95 posto siguran” da su pronađeni organizmi iz svemira.
“Po svim informacijama koje ima nauka, oni moraju poticati iz svemira. Ne postoji mehanizam na Zemlji pomoću kojeg bi ovi oblici mogli biti poslani tako visoko. Na osnovu poznate fizike morali bi doći “odozgo””, rekao je Vejnrajt.
Neki od ovih uzoraka bili su prekriveni i kosmičkom prašinom što dodatno ide u prilog tome da stižu iz svemira.
“Svakako nisu uobičajeni organizmi. Da dolaze sa Zemlje, našli bismo neke ostatke na njima poput polena. Veoma smo uvereni da dolaze iz svemira i to sa komete”, dodao je Vejnrajt.
Izvor: Blic
Foto: Mikroskopski snimci
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.