Naučnici: Vanzemaljci su možda ostavili tragove na Mesecu

Izvor: Blic, 29.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Vanzemaljci su možda ostavili tragove na Mesecu

Projekat potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) traži vanzemaljski život detektovanjem radio signala koji su namerno upravljeni ka Zemlji od udaljenih zvezda. Dva ugledna naučnika, međutim, smatraju da je dokaz o vanzemaljskom životu možda mnogo bliže našoj planeti.

Pol Dejvis i Robert Vagner sa Univerziteta Arizona ukazuju da je vanzemaljski život možda ostavio tragove na našem Mesecu, u obliku artefakata ili izmena lunarnih oblika na površini. Oni takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ističu da su "vanzemaljski otisci” na Mesecu trajniji od radio signala.

"Dokaz vanzemaljske inteligencije može postojati u bilo kom 'potpisu’ koji je ostavila tehnologija koja nije ljudska. Iako je mogućnost da je vanzemaljska tehnologija ostavila takve tragove na Mesecu veoma mala, ova lokacija je u prednosti zbog blizine i mogućnosti veoma dugog očuvanja tragova”, istakli su naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu žurnalu "Akta astronautika".

Dejvis i Vagner ističu da se bilo koja vanzemaljska misija u našem Solarnom sistemu verovatno odigrala pre mnogo vremena, ali da je mesečeva površina mogla da očuva znakove njihove posete milionima godina.

Mesec kao baza

Ukoliko su ti vanzemaljci bili dovoljno napredni da pređu ogromne razdaljine između zvezda i ukoliko su odlučili da posete naš Zemlja-Mesec sistem tokom proteklih nekoliko miliona godina, možda su iskoristili naš satelit kao bazu za idealno posmatranje.

Zbog mesečeve okoline, bilo kakva modifikacija njegovih površinskih oblika ostaće očuvana eonima. Manjak atmosftere na našem satelitu znači da površinska obličja neće erodirati. Ako vanzemaljci nisu došli, videli i uklonili tragove svoje posete, možda je ostalo nešto prosto, poput otiska na površini, koji samo treba da pronađemo.

Taj artefakt može da bude otisak stopala, letelice ili neke strukture – Lunarni izviđački orbiter (LRO), američke svemirske agencije NASA, može da snimi očuvane otiske stopala astronauta "Apola” iz orbite, pa je moguće da će uočiti i tuđinske.

Širenje potrage

Programi potrage za vanzemaljskom inteligencijom poput SETI-ja fokusirane su uglavnom na transmisije u univerzumu, ali je verovatnoća uspeha veoma niska. Stoga se razmatraju druge metode "lova na vanzemaljce”, a Mesec je postao logično mesto za to.

"SETI bi izvršio ogromni uticaj, ukoliko potraga bude uspešna. Zato je logično da se ta potraga proširi što je više moguće, jer je SETI i dalje usmeren na traženje namerno emitovanih radio poruka”, ocenili su Dejvis i Vagner.

Fotografije mesečeve površine koje je već radi pravljenja mape načinio LRO, omogućuju jednostavan i jeftin vid potrage za takvim tragovima vanzemaljskog života.

Povezane vesti: Dve sonde za Novu godinu stižu na Mesec Poslednji ostaci "Sojuza" ostavili za sobom svetlozeleni trag na nebu Evrope Nove fotografije asteroida Vesta Zemlja u svakom trenutku ima najmanje dva meseca Na Plutonu otkriveni složeni molekuli

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Naučnici: Vanzemaljci su možda ostavili tragove na Mesecu

Izvor: medio.rs, 29.Dec.2011

Projekat potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) traži vanzemaljski život detektovanjem radio signala koji su namerno upravljeni ka Zemlji od udaljenih zvezda.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.