Na Saturnovom i Jupiterovom mesecu postoje okeani

Izvor: Blic, 13.Mar.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Saturnovom i Jupiterovom mesecu postoje okeani

Na Saturnovom mesecu "Enceladu", najverovatnije postoji život, smatraju naučnici! Uprkos verovanju da su vanzemaljci negde u dalekom svemiru, instrumenti u "NASA Kasini" vozilu/letelici koja ispituje taj mesec, otkrili su tople podvodne otvore ispod ledene površine. Naučnici su takođe potvrdili da se na Ganimedu, Jupiterovom mesecu i najvećem prirodnom satelitu u Sunčevom sistemu, nalazi okean dubok blizu 100 kilometara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ovi otvori na Enceladi slični su onima koji su pomagali u razvoju života na Zemlji, navodi "Biznis insajder".

Istraživački timovi merili su veličinu čestica, poznatih kao silikati, u drugom Saturnovom prstenu, koji je napravljen od materijala iz oblaka "Encelada".

Ovaj Saturnov mesec, sa prečnikom od 300 milja, liči na nešto što je Zemlja bila prije 3,5 ili četiri milijarde godina.

U to vreme, Zemlja je bila prekrivena jednim okeanom, suviše kiselim da u njemu bude života, osim u mestima gde su podvodni hidrotermički otvori zagrejali vodu i doveli do ravnoteže kiselosti.

Zbog hidrotermalnih otvora, za koje se veruje da postoje pod okeanima "Encelada", istraživači nagoveštavaju mogućnost da uslovi mogu biti zreli za razvoj života.

Materijali uočeni u Saturnovim silikatima svojstveni su veoma specifičnim uslovima, što znači da su slični onim iz Izgubljenog grada, koji neki naučnici smatraju kolevkom života na Zemlji.

Otkriven 2000. godine, Izgubljeni grad je polje podvodnih hidrotermalnih otvora u srednjem Atlantiku, koje reguliše temperaturu, kiselost i stvaranje uslova za život mikroorganizama duboko ispod površine okeana.

Linda Spilker, naučnik projekata "NASA Džet Laboratorije", navodi da se "Encelad" sada smatra jednim od mesta na kome, naverovatnije, može da postoji život.

- Imate energiju, hranljive materije i vodu u tečnom stanju, a to predstavlja potencijalnu sredinu koja može da podrži život - pojašnjava ona.

"Kasini" ove godine treba još tri puta da poseti "Encelad".

NASA potvrdila: Ispod površine Ganimeda nalazi se okean

Ispod površine Ganimeda, drugog Jupiterovog meseca i najvećeg prirodnog satelita u Sunčevom sistemu, nalazi se okean dubok blizu 100 kilometara, tvrde naučnici.

Oni navode da se okean nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara.

U saopštenju Američke svemirske agencije se navodi da su do tih podataka, koji ukazuju na moguće postojanje života, naučnici došli pomoću svemirskog teleskopa Habla, koji je proučavao magnetno polje Jupiterovog meseca.

Ganimed se tako pridružio sve širem popisu planetarnih meseca za koje se veruje da imaju vodu ispod površine.

Voda je detektovana i na Jupiterovim mesecima Evropi i Kalisti.

Kako prenosi AP, Evropska svemirska agencija (ESA) namerava da 2022. godine pošalje misiju čiji će zadatak biti da istražuje Jupiter i tri njegova meseca, uključujući Ganimed.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.