NEMA VEZE SA VANZEMALJCIMA: Ruski kosmonauti nosiće pištolje u svemir?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2020, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA VEZE SA VANZEMALJCIMA: Ruski kosmonauti nosiće pištolje u svemir?!

U "Roskosmosu" razmišljaju o tome da kosmonauti koji će leteti na novom brodu "Orao" ponesu sa sobom i vatreno oružje, što je bila praksa u sovjetsko vreme, a razlog nije borba protiv vanzemaljaca.

Konačna odluka će biti doneta kad se bude definitivno sastavio spisak neophodnih stvari koje će sa sobom nositi kosmonauti.

Pištolje će kosmonauti nositi ne da bi se borili protiv vanzemaljaca, nego >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za samoodbranu, ako pri povratku na Zemlju slete daleko od naseljenih mesta i budu morali da sačekaju da ih evakuišu. U takvim situacijama moguće je da ih napadnu divlje zveri.

Prvi kosmonauti, od Jurija Gagarina pa do Alekseja Leonova, nosili su sa sobom pištolje "makarov". Zbog sletanja na neplaniranom mestu, daleko od naselja, Aleksej Leonov i Pavel Beljajev su 1965. godine proveli dva dana u snegom pokrivenoj tajgi.

Posle toga, kosmonaut Leonov je zamolio da oružari u Tuli naprave pištolj TP-82. On je bio namenjen za odbranu od divljih zveri, a mogao je i da ispali specijalne signalne rakete. Takav pištolj su kosmonauti nosili do 2006. godine.

Zbog toga što je istekao rok upotrebe municiji 2007. kosmonauti su prestali da ih nose u kosmos. Linija koja je proizvodila takvu municiju već je bila zatvorena. Osim toga počeli su proceduralni problemi sa donošenjem takvih pištolja na kosmodrom u Kazahstanu.

Zasada se na spisku stvari za slučaj havarije na kosmičkom brodu "Sojuz" nalaze radio-stanica, priručna apoteka, šibice koje se ne vlaže, ribolovni pribor, baterijska lampa, pištaljka, mačeta, šest litara vode i šest kompleta hrane za tri čoveka.

Svaki kosmonaut takođe ima toplo odelo kao i hidro-odela za održavanje na površini vode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.