A DA NISU VANZEMALJCI?! Slobodna Dalmacija u poseti teoretičarima zavere: Vatru su zapalili SRBI utekli iz zatvora

Izvor: Blic, 19.Jul.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"A DA NISU VANZEMALJCI?!" Slobodna Dalmacija u poseti teoretičarima zavere: "Vatru su zapalili SRBI utekli iz zatvora"

Među građanima Splita danima već kruže priče da je požar koji je prethodnih dana poharao Dalmaciju podmetnut, a teorije o krivcu su raznolike. Novinari "Slobodne Dalmacije" razgovarali su sa meštanima koji su gotovo sasvim sigurni da je požar podmetnut. A znaju i ko je krivac.

Tekst Slobodne Dalamcije, napisan u sarkastičnom stilu, prenosimo u celosti:

"Prema predanju, hrabri imaju veliko srce, a uplašeni oči: osim organa vida, u strahu, poput onog pred ognjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kakav je u ponedeljak uveče stezao Split, razvija se i mašta pa su, još dok je požar divljao, na njegovim rubovima stanovnici ugroženih mesta i kvartova ispredali fantastične teorije o uzrocima kataklizme.

U mraku Dračevca, bez struje, uz izgorele bivše vojne hangare, slušali smo uveravanja da je 'sve ovo podmetnuto'.

– Jeste, jedan je zapalio pa utekao – govori muški glas kao da je svojim nogama trčao za krivcem.

– Bio je tu neki švajcarski automobil, vratio se malo pre požara – čujemo drugog, čini se još uzrujanog ishodom Vimbldonskog finala.

– Dvojica što su utekla iz zatvora – otresito će treći.

– Dvojica iz automobila varaždinskih tablica – uveren je četvrti.

Fali samo peti koji je video tri vanzemaljca u spačeku koprivničkih registracija, sa zastavicom Islamske države na retrovizoru.

Otkud Srbi?!

Nešto kasnije, od jedne porodica čujemo da su požar izazvali Srbi!? Otkud Srbi, čudimo se, malopre su nas uveravali da su piromani bili u varaždinskom autu.

– Jeste, u varaždinskom autu, ali to su bili Srbi – kaže neka nacionalno budna cura.

I tako je uz plamen rasla iracionalnost. U njoj su idealni krivci došljaci, stranci, delinkventi, manjine. Prave se đavoli od papira i ne razmišlja o onome što se vidi. A videlo se, na primer, nekoliko bivših vojnih skladišta koje je država odavno zanemarila, ali nije preduzela ni minimalan trud da ih sruši. Videla se mala divlja deponija, državno podsticani nered, slaba prevencija.

Sve to zvuči dosadno i nebitno kada je požar pred vratima. U panici se traže brzi krivci, a njih je lakše naći s druge strane barikade – zatvorske, državne ili nacionalne, svejedno – nego u sebi i tragičnom funkcionisanju države.

U ovom trenutku nemamo pojma zašto je u ponedeljak splitska noć imala paklene konture. Je li vatru potpalila suluda namera ili splet nesrećnih okolnosti koje su se otele kontroli, možemo samo da nagađamo, ali nećemo. Znamo da je uz ozbiljnu prevenciju šteta mogla biti manja. I da se glasine šire munjevitije od požara, a posledice im katkad mogu biti jednako grozne.

Ne verujete? Zamislite onda da se preksinoć, negde oko požarišta, sasvim slučajno zaista pojavio varaždinski auto s dvojicom srpskih državljana..."
Pogledaj vesti o: NLO

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.