Izvor: Objava, 24.Feb.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atraktivna mesta za pecanje uz pomoć mašinice i pištolja za podvodni i obalski ribolov 

S vremena na vreme, ribari se vole organizovati u turističke ture prilikom kojih posećuju najčešće morska prostranstva u potrazi za trofejnim ulovima. Da bi morska riba bila na putu do stola i upotrebi u porodičnom ručku, muškarci moraju biti izuzetno snalažljivi ali i posedovati raznovrsnu ribolovačku opremu.

Veliki je broj popularnih ribolovačkih mesta u inostranstvu no pitanje je gde se tačno uputiti. Pre svega, svaki ribolovac se treba koncentrisati na planirani budžet za određeni period ili sezonu, zatim informisati se u kojim područjima se koja riba može uloviti i kada je najbolje vreme za morsko pecanje.
Najatraktivnija mesta za morski ribolov
Crno i Jadransko more izuzetno su popularne destinacije prilikom kojih se ribari vraćaju sa značajnim ulovima. Plaže, morski vazduh, sunce i proces pecanja – idealne su zamisli za odmor svakog čoveka. Morske ribe žustrije su nego rečne, a meso znatno cenjenije.

U Crnom moru se mogu uhvatiti cipal, iverak, skuša, lufer, morski grgeč, sargan i mnoge druge. Popularno odredište za ribolov na Jadranskom moru jeste Crna Gora koja se posebno ističe podvodnim ribolovom. Od haring do brancina i tune, Jadransko more poznato je po najrazličitijim vrstama riba. Najatraktivnije destinacije jesu plaže Rumunije, Crne Gore i Norveške. Morski ribolov duž obala

Norveške pravi je test preživljavanja u oštrijim uslovima, no ukoliko se odlučite pecati u ovim krajevima budite sigurni da ćete biti nagrađeni izvanrednim ulovom i čistim prirodnim okruženjem. Ribarska sela, planinski vrhovi i netaknuti pejzaži Norveške privlače turiste i ribolovce iz celog sveta. Pored toga, uslovi za pecanje u Rumuniji su takođe dobri, no, neretki su čak i međunarodni festivali u kojima mogu učestvovati ribolovci širom sveta.
Podvodni ribolov i ronjenje
Ljubitelji ronjenja imaju mogućnost upoznati jedan sasvim novi, raznolik svet mora. Svet pun istorijskih i geoloških zagonetki, najrazličitijih oblika flore i faune. Interesantne pećine, podvodne grebene, uvale u Jadranskom moru omogućavaju podvodni ulov ribe. Ronjenjem pecaroš istražujući morske dubine istražuje i lične sposobnosti.

Podvodni ribolov nije ni malo lak zadak. Ekstremni i specifični uslovi zahtevaju dobru formu i hrabrost pojedinca. Podvodni pistolj i kompletna ronilačka oprema omogućiće pokret u avanturu koji će biti pravi lični užitak. Jadransko more, a pogotovo Crnogorsko i Hrvatsko primorje ističe se po ovom hobiju.

Spretnost pod vodom stiče se vremenom i iskustvom. U podvodnom ribolovu mogu se oprobati i potpuni amateri-turisti koji će biti u pratnji stručnjaka i organizatora ovog interesantnog doživljaja. Promatrajući svet korala, riba, sunčevih zraka kako se probijaju kroz morsku vodu – practice vas nesvakidašnji osećaj spokoja.
Ribolov sa morske obale i mašinice za pecanje
Nešto lakša opcija od podvodnog ribolova jeste pecanje sa obale koji daje efikasne rezultate. Ribolovci koristeći mašinice za pecanje i najrazličitije mamce uspevaju da udicu spuste do dubine najčešće 3-4 metra.

Prohladno vreme idealno je za pecanje sa obale. Bolonjez ili varaličarski štapovi i kvalitetna mašinica za pecanje osiguraće ulov krupnije ribe. Morske mašinice za pecanje treba birati prema snazi zabacivanja i otpornosti na koroziju usled soli. Dvostruke kočnice, stabilizacioni mehanizmi i druge karakteristike mašinice za pecanje omogućiće kvalitetan ulov u najekstremnijim prirodnim uslovima.  

Strastveni istraživači morskih dubina i zaljubljenici u ribolov, putem podvodnih veština ali i pecanja sa obale i čamaca imaće prijatna iskustva kojima će želeti da se vrate opet i opet, iz godine u godinu - sve do savršenstva ovog hobija.