Vođa Obraza opet nevin za nerede na Paradi ponosa

Izvor: Mondo, 12.Feb.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođa Obraza opet nevin za nerede na Paradi ponosa

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas, vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizaciju i učešće u sprečavanju održavanja Parade ponosa oktobra 2010.

Foto: screenshot/YouTube/RussiaToday

Pred paradu ponosa pre pet i po godina u Beogradu su huligani divljali ulicama grada, lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Ovo je druga prvostepena >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << presuda u ovom slučaju. Prvom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je, kao sekretar udruženja građana Srpski otačastveni pokret Obraz, početkom oktobra 2010 kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja Parade ponosa.

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru homofobične kampanje "Čekamo vas", kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.