Prajd: Oslobađajuća presuda Obradoviću je neprihvatljiva

Izvor: Blic, 12.Feb.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prajd: Oslobađajuća presuda Obradoviću je neprihvatljiva

NVO Parada ponosa Beograd saopštila je da je neprihvatljiva današnja oslobađajuća presuda koju je Viši sud u Beogradu izrekao Mladenu Obradoviću, vođi organizacije "Obraz" kojoj je Ustavni sud zabranio delovanje 2012. godine.

Beograd Prajd zbog toga smatra da će presuda doprineti atmosferi nekažnjivosti za kršenja ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice, navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ta NVO zahteva od državnih organa, a naročito tužilaštva da sve one koji su vršili nasilje ili pretili učesnicima Prajdova od 2009. godine pa do danas neodložno privedu pravdi.

Takođe je podsetila da je prema izveštajima medija u neredima tokom Prajda 2010. godine učestvovalo 7.000 huligana, a da je 141 osoba povređena.

Pročitajte još:

- Presuda šalje jasnu poruku pripadnicima LGBT zajednice i svim građanima Srbije da njihovo pravo na život i bezbednost u Srbiji nisu garantovani i da za nasilje i uništavanje imovine niko nije odgovoran - navodi se u saopštenju.

Parada ponosa Beograd podseća da je Obradović optužen da je zajedno sa još 13 pripadnika pokreta "Obraz" organizovao više sastanaka u cilju nasilnog sprečavanja Beograd Prajda 2010, tvrdeći da je optužnica sadržala dovoljno dokaza iz kojih se moglo zaključiti da je on odgovoran za organizovanje nasilja tokom Prajda 2010. godine.

Viši sud u Beogradu je međutim oslobodio danas zbog nedostatka dokaza Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" oktobra 2010. u Beogradu.

Beograd prajd tvrdi da je Mladen Obradović je dugi niz godina širio mržnju i netrpeljivost prema LGBT zajednici i braniteljima ljudskih prava, što je više puta demonstrirao u svojim izjavama i javnim nastupima, kao i da su upravo njegovi nastupi Ustavnom sudu Srbije poslužili kao osnova za zabranu "Obraza" 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.