BLAGA KAZNA ZA OBRAZOVCE

Izvor: Kurir, 22.Apr.2011, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLAGA KAZNA ZA OBRAZOVCE

BEOGRAD - Neadekvatna kazna? Pripadnici LGBT populacije shvatili su kao pretnju reči koje je Mladen Obradović, lider Obraza, uputio javnosti po izlasku iz CZ: „Sve smo jači i jači! Čekamo vas!“ Oni, kao i neke ugledne ličnosti iz javnog života, smatraju da je kazna za izazivanje nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine blaga.

BEOGRAD - Neadekvatna kazna?

Pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << LGBT populacije shvatili su kao pretnju reči koje je Mladen Obradović, lider Obraza, uputio javnosti po izlasku iz CZ: „Sve smo jači i jači! Čekamo vas!“ Oni, kao i neke ugledne ličnosti iz javnog života, smatraju da je kazna za izazivanje nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine blaga.

Podsetimo, 14 pripadnika desničarske organizacije Obraz osuđeni su na ukupno 14,5 godina robije. Vođa ovog pokreta Mladen Obradović osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu za organizovanje nereda.

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbijskog info centra, kaže da je kazna za Obradovića blaga naspram nasilja i materijalne štete koja je pričinjena gradu.

- Čim je izašao iz pritvora, odmah je uputio nove pretnje. I šta je država uradila - ništa! - kaže Azdejković.

Boban Stojanović iz Kvirija centra takođe smatra da je kazna neadekvatna, a da Obradovićeva izjava „pokazuje da država nije sposobna da se izbori s nasiljem“.

- Oni su se tokom suđenja ograđivali govoreći da poruka „Čekamo vas“ ne predstavlja pretnju. Međutim, mi to shvatamo kao poziv na linč, a državni organi ne obaziru se na to.

Šta je sledeće što možemo da očekujemo? Da bace bombu na učesnike Parade ili ubiju nekog? - pita se Stojanović.

Željko Ivanji, poslanik Ujedinjenih regiona Srbije (URS), slaže se s pripadnicima LGBT i kaže da je kazna blaga.

- Takve organizacije treba zabraniti. Možemo govoriti o različitim mišljenjima, ali za stavove takvih organizacija ne treba imati razumevanja, jer ne spadaju u korpus demokratskih prava, i država treba da reaguje - kaže Ivanji.

Zorić: Presuda je adekvatna

Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, rekao je da je presuda adekvatna, s obzirom na iskazan stepen društvene opasnosti.

- Videćemo da li ćemo eventualno uložiti žalbu - rekao je Zorić.

Milićević: Obradović želi da bude lider

Boris Milićević, gej aktivista i član Glavnog odbora SPS, nije hteo da komentariše presudu dok ne postane pravosnažna, ali je rekao da se pripadnicima Obraza na teret stavlja ozbiljno krivično delo:

- Obradović želi da bude lider političkog pokreta ekstremne desnice, pa se tako i ponaša.

Antonijević: Kazne ispod minimuma

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava rekao je da je iznenađen time što su kazne ispod zakonskog minimuma.

- Pomak je to što je suđenje ovog puta završeno, jer su optužnice za takva dela u Srbiji do sada najčešće zastarevale.
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.